Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Invigning av Café Malin

Dela

För två år sedan påbörjade Svenska kyrkan Västerås den största ombyggnationen sedan domkyrkans restaurering 1958-61. Då började också resan mot en tillgänglighets- och funktionsanpassning av domkyrkan och dess omgivningar. Arbetet syftar till att förbättra information och service till besökare, stärka attraktionskraften och tillgängliggöra kulturarvet.

Under 2017 har "Skattkammaren" i Västerås domkyrka öppnat och återskapandet av ett 1400-tals gravkor, St Erikskoret, färdigställts. Ett informationsnav har också påbörjats i kyrkan. Arbetet pågår med fler besökstoaletter och en fullt tillgänglighetsanpassad västentré vilket inkluderar ombyggnation av domkyrkoplan. 

Invigning
Nu har ytterligare en etapp färdigställts. Måndag 18/6 10.00 inviger domprost Susann Senter Café Malin. Caféet är inhyst i det gamla Konsistoriehuset invid Västerås domkyrka, med anor från 1500-talet.

Invigningen sker enbart med inbjudna gäster och media. 
Café Malin står öppet för besökare från 19/6.

Vid invigningen medverkar Jörgen Eklund, kyrkorådets ordförande, Susann Senter, domprost och Johan Sohlberg, projektledare. 

Vem var Malin? 
Malin föddes den 24 maj 1602 i Arboga och var dotter till Cecilia Hintze och Carolus Olai Hising, rektor vid Arboga skola. Hon gifte sig 1620 med Johannes Rudbeckius, biskop i Västerås. Han grundade 1623 Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska, som än idag ligger bredvid Västerås domkyrka. Nio år senare startade han Pigeskolan. Det var den första ordnade undervisningen för flickor i Sverige. Johannes Rudbeckius kan du se som staty utanför Café Malin.

Malin och Johannes fick elva barn (fyra döttrar och sju söner), bland andra Nicolaus - senare biskop i Västerås, Petrus - biskop i Skara och Olof Rudbeck den äldre - världsberömd anatom och framförallt skapare av Atlantican, bokverket där han försöker visa Sveriges forna storhet.

Malin som kom från ett mycket lärt hem, ansvarade för barnens och tjänstefolkets undervisning. Hon kände säkert även ett stort ansvar för hur undervisningen bedrevs i Pigeskolan som antas ha varit inrymd i Biskopsgården.

Hon dog den 7 augusti 1649, tre år efter Johannes.

Under Malins tid byggdes Konsistoriehuset till och fick sin nuvarande storlek. Caféet är uppkallat efter Malin, då känd som doktorinnan Malin Carlsdotter Hising. 

Om Café Malin
På de två våningarna finns omkring 85 sittplatser och på nedre plan också ett familjevänligt rum för den med små leksugna barn. Inom kort öppnar också uteserveringen på innergården.

I interiören samsas gammalt och nytt, bl a med ett urval målningar på tidigare domprostar och möblemang från fler av stadens second handbutiker. Vid den nyligen genomförda renoveringen av huset har stor hänsyn tagits till historia och originaldetaljer men också till moderna, hållbara och energismarta lösningar som värnar miljön.

Café Malin har egen bagare & konditor och här serveras endast hembakat. Vid bak och matlagning används i huvudsak råvaror som är lokalt producerade, ekologiska och/eller Fairtrade. Förutom ett gott sortiment av bullar och kakor, finns en enklare lunch med bla ”dagens soppa & nybakat bröd”.

Caféet har enbart kontantfri hantering med kortbetalning eller SWISH. Studerande har 15% rabatt på ett urval av sortimentet - studerandekort/Mecenat gäller. 
Café Malin är fullt tillgänglighetsanpassat med ramp, taktila skyltar och hiss.

Konsistoriehuset (där Café Malin är inrymt) eller Domkapitelshuset som det också är känt som bland många västeråsare var det första nya skolhuset, Collegium Pietatis (fromhetens kollegium), i biskop Johannes Rudbeckius 1623 grundade gymnasium. Huset inrymde ursprungligen prästseminarium och det så kallade pedagogiet. Huset tillkom 1630 som en påbyggnad på ett äldre stenhus från 1500-talet och disponerades från 1700-talet av domkapitlet.


Uttalanden

Susann Senter, domprost:
Det är roligt att öppna möjligheten för många att komma in i det historiskt intressanta huset. Jag gläds åt att Caféet fått sitt namn efter biskop Rudbeckius hustru Malin, som gjorde en väsentlig insats i Västerås stift, också hon. Sen är jag övertygad om att där människor möts, tröstar och uppmuntrar varandra, så som man kan göra över en kopp kaffe, då är Gud osynligt närvarande.

Jörgen Eklund, ordförande i kyrkorådet, Västerås pastorat:
Vi är glada att vi nu kan Café Malin i bruk. Därmed kan vi pricka av ytterligare en etapp i att förbättra information och service till de många tusentals besökare som kommer till Västerås domkyrka varje år. Målet med hela projektet och dess olika etapper är at vi ännu bättre ska göra det månghundraåriga kulturarvet domkyrkan synligt och tillgängligt för flera.

Johan Sohlberg, projektledare & domkyrkoklockare: 
- Det är oerhört glädjande att Café Malin öppnar lagom till sommaren. Västerås största besöksmål har nu har blivit än mer attraktivt med ett unik café i en unik historisk miljö.


För mer information: Johan Sohlberg, 021-81 46 08, johan.sohlberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Himmelen och solen följer jag och intet lägre26.9.2018 10:00Pressmeddelande

Pressvisning Måndag 1 oktober kl 13.30. Domprost Susann Senter, utställningskurator John Rothlind, domkyrokaplan Markus Holmberg och utställningsproducent Johan Sohlberg medverkar. Johannes Rudbeckius gärning gör sig gällande än idag; 1600-talsmannen grundade bl a den svenska folkbokföringen, startade Sveriges första gymnasium och den första undervisningen för flickor i landet. 2019 är det 400 år sedan Rudbeckius tillträdde som biskop till Västerås stift. Detta högtidlighålls nu genom att ”Rudbeckiusåret” tar avstamp med en utställning i Västerås domkyrka. - För västeråsare är Rudbeckius kanske särskilt betydelsefull, bland annat som grundare till Sveriges äldsta gymnasium som fortfarande bär hans namn. Men det var tillsammans med sin hustru Malin Hising som han drev på den förnyelse som på så många sätt påverkat Sverige, berättar utställningsproducent Johan Sohlberg. Rudbeckius var också en man av internationell betydelse. Som fältpräst följde han Gustav II Adolf och låg till exempel

Daniel Eklund ny domprost25.9.2018 09:00Pressmeddelande

Tillsättningsnämnden i Västerås stift har beslutat att utse Daniel Eklund till ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift. Daniel Eklund arbetar nu som komminister och chef för det västra området med fyra församlingar i Västerås pastorat. Han är en uppskattad chef i pastoratet. Daniel Eklund har tidigare varit kyrkoherde i Norrbärke församling, Smedjebackens kommun, och har även arbetat som komminister i Västanfors-Västervåla församling, Fagersta kommun. Daniel är 42 år och bor i Västerås med sin familj. - Det är med stor stolthet, glädje och förväntan jag går in i uppdraget som domprost. Jag ser fram emot att fortsätta upptäcka och lära känna människor och verksamhet i både pastorat och stift. Det finns så goda möjligheter att tillsammans med anställda, ideella och förtroendevalda tolka och gestalta evangeliet om Jesus Kristus in i vår tid. Vi har en spännande tid framför oss, säger Daniel Eklund. Domprosten är kyrkoherde för Västerås pastorat, och leder verksamhe

Ny säsong av Katedralskolan12.9.2018 15:00Pressmeddelande

Vad handlar dopet egentligen om? Jesus både människa och Gud – hur går det ihop? Vad tror vi händer efter döden? Dessa och många andra frågor kan du få svar på i Katedralskolan i Västerås domkyrka. Katedralskolan drar nu igång för fjärde året. Det är en öppen föreläsningsserie där präster och inbjudna gästföreläsare håller tematiska föredrag om de centrala delarna av kristen tro och tradition. - Så klart att en katedral ska ha en katedralskola, tänkte vi när vi startade föreläsningsserien för några år sen, och konceptet med öppna och fördjupande föreläsningar har visat sig fungera bra!, säger Caroline Kyhlbäck, präst i Västerås domkyrka. Föredragen ger också möjlighet att upptäcka Västerås domkyrka då de hämtar inspiration från det rika kyrkorummet. - Föreläsningarna äger rum på olika ställen i domkyrkan. På så sätt får man vid varje föredrag också uppleva katedralen från en ny vinkel, säger Kyhlbäck. Föredragen pågår i ca 45 minuter med möjlighet till frågor efteråt. Den är gratis och

Musikalisk höjd i höstens musikprogram10.9.2018 08:30Pressmeddelande

Västerås domkyrka är en av Västerås enskilt största musik- och konsertarrangörer, där konserter erbjuds varje vecka. De flesta dessutom till fri entré. Nu drar höstsäsongen igång med ett program som levererar bredd, djup, tradition och förnyelse. Några av höjdpunkterna i höstens program ges av både de egna ensemblerna såväl som gästande toppkörer; Västerås domkyrkas motettkör är inbjudna att delta i 100-årsfirandet av freden efter första världskriget i Norwich i England. Samma konsert ges i Västerås den 20 oktober med Brahms fantastiska ”Ein deutsches requiem” tillsammans med musiker ur Svenska kammarorkestern. I oktober gästas Västerås domkyrka av bl a elitensemblerna Radiokören och Eric Ericsons kammarkör som på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger en stor hyllningskonsert till den legendariske kördirigenten. I november fortsätter traditionen med Mozarts ”Requiem”, denna gång med Mariakören, och i december ges förstås de omåttligt populära advents-, lucia och julkonserterna. - P

Årets stora konfirmationsfest - Tjuvjakt i Domkyrkan24.8.2018 10:17Pressmeddelande

Snart drar höstens konfirmationsgrupper igång och för att kicka igång det hela anordnas en stor konfirmationsfest torsdagen den 30 augusti i och utanför Västerås domkyrka, dit alla Västerås ungdomar födda 2004 är inbjudna. På plats finns konfirmandledare och –assistenter för att besvara frågor om konfirmation och hjälpa till med anmälan till någon av höstens 20-tal grupper. Under kvällen råder dessutom festivalstämning utanför domkyrkan, med bland annat möjlighet att spela human fussball, käka både popcorn och go’fika och se Fridlyst uppträda. För att se kvällens huvudakt Tjuvjakt inne i domkyrkan krävs inträdesarmband, som skickats hem till ungdomarna per post. För den som är nyfiken på konfirmation finns ett gediget utbud av grupper och teman att välja mellan. Varför inte kombinera din konfirmationstid med till exempel gaming eller skidläger? Alla grupper hittar du på www.intesomdutror.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum