Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Invigning av Café Malin

Dela

För två år sedan påbörjade Svenska kyrkan Västerås den största ombyggnationen sedan domkyrkans restaurering 1958-61. Då började också resan mot en tillgänglighets- och funktionsanpassning av domkyrkan och dess omgivningar. Arbetet syftar till att förbättra information och service till besökare, stärka attraktionskraften och tillgängliggöra kulturarvet.

Under 2017 har "Skattkammaren" i Västerås domkyrka öppnat och återskapandet av ett 1400-tals gravkor, St Erikskoret, färdigställts. Ett informationsnav har också påbörjats i kyrkan. Arbetet pågår med fler besökstoaletter och en fullt tillgänglighetsanpassad västentré vilket inkluderar ombyggnation av domkyrkoplan. 

Invigning
Nu har ytterligare en etapp färdigställts. Måndag 18/6 10.00 inviger domprost Susann Senter Café Malin. Caféet är inhyst i det gamla Konsistoriehuset invid Västerås domkyrka, med anor från 1500-talet.

Invigningen sker enbart med inbjudna gäster och media. 
Café Malin står öppet för besökare från 19/6.

Vid invigningen medverkar Jörgen Eklund, kyrkorådets ordförande, Susann Senter, domprost och Johan Sohlberg, projektledare. 

Vem var Malin? 
Malin föddes den 24 maj 1602 i Arboga och var dotter till Cecilia Hintze och Carolus Olai Hising, rektor vid Arboga skola. Hon gifte sig 1620 med Johannes Rudbeckius, biskop i Västerås. Han grundade 1623 Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska, som än idag ligger bredvid Västerås domkyrka. Nio år senare startade han Pigeskolan. Det var den första ordnade undervisningen för flickor i Sverige. Johannes Rudbeckius kan du se som staty utanför Café Malin.

Malin och Johannes fick elva barn (fyra döttrar och sju söner), bland andra Nicolaus - senare biskop i Västerås, Petrus - biskop i Skara och Olof Rudbeck den äldre - världsberömd anatom och framförallt skapare av Atlantican, bokverket där han försöker visa Sveriges forna storhet.

Malin som kom från ett mycket lärt hem, ansvarade för barnens och tjänstefolkets undervisning. Hon kände säkert även ett stort ansvar för hur undervisningen bedrevs i Pigeskolan som antas ha varit inrymd i Biskopsgården.

Hon dog den 7 augusti 1649, tre år efter Johannes.

Under Malins tid byggdes Konsistoriehuset till och fick sin nuvarande storlek. Caféet är uppkallat efter Malin, då känd som doktorinnan Malin Carlsdotter Hising. 

Om Café Malin
På de två våningarna finns omkring 85 sittplatser och på nedre plan också ett familjevänligt rum för den med små leksugna barn. Inom kort öppnar också uteserveringen på innergården.

I interiören samsas gammalt och nytt, bl a med ett urval målningar på tidigare domprostar och möblemang från fler av stadens second handbutiker. Vid den nyligen genomförda renoveringen av huset har stor hänsyn tagits till historia och originaldetaljer men också till moderna, hållbara och energismarta lösningar som värnar miljön.

Café Malin har egen bagare & konditor och här serveras endast hembakat. Vid bak och matlagning används i huvudsak råvaror som är lokalt producerade, ekologiska och/eller Fairtrade. Förutom ett gott sortiment av bullar och kakor, finns en enklare lunch med bla ”dagens soppa & nybakat bröd”.

Caféet har enbart kontantfri hantering med kortbetalning eller SWISH. Studerande har 15% rabatt på ett urval av sortimentet - studerandekort/Mecenat gäller. 
Café Malin är fullt tillgänglighetsanpassat med ramp, taktila skyltar och hiss.

Konsistoriehuset (där Café Malin är inrymt) eller Domkapitelshuset som det också är känt som bland många västeråsare var det första nya skolhuset, Collegium Pietatis (fromhetens kollegium), i biskop Johannes Rudbeckius 1623 grundade gymnasium. Huset inrymde ursprungligen prästseminarium och det så kallade pedagogiet. Huset tillkom 1630 som en påbyggnad på ett äldre stenhus från 1500-talet och disponerades från 1700-talet av domkapitlet.


Uttalanden

Susann Senter, domprost:
Det är roligt att öppna möjligheten för många att komma in i det historiskt intressanta huset. Jag gläds åt att Caféet fått sitt namn efter biskop Rudbeckius hustru Malin, som gjorde en väsentlig insats i Västerås stift, också hon. Sen är jag övertygad om att där människor möts, tröstar och uppmuntrar varandra, så som man kan göra över en kopp kaffe, då är Gud osynligt närvarande.

Jörgen Eklund, ordförande i kyrkorådet, Västerås pastorat:
Vi är glada att vi nu kan Café Malin i bruk. Därmed kan vi pricka av ytterligare en etapp i att förbättra information och service till de många tusentals besökare som kommer till Västerås domkyrka varje år. Målet med hela projektet och dess olika etapper är at vi ännu bättre ska göra det månghundraåriga kulturarvet domkyrkan synligt och tillgängligt för flera.

Johan Sohlberg, projektledare & domkyrkoklockare: 
- Det är oerhört glädjande att Café Malin öppnar lagom till sommaren. Västerås största besöksmål har nu har blivit än mer attraktivt med ett unik café i en unik historisk miljö.


För mer information: Johan Sohlberg, 021-81 46 08, johan.sohlberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum