Stockholms stad

Invigning av öppen graffitivägg i Farsta

Dela

I Farsta invigs en öppen vägg som totalt utgör 40 meter att uppföra graffitikonst på och därmed blir länets femte kommunalt drivna öppna vägg. Invigningen den 4 maj bjuder på inbjudna graffitimålare, musik, invigningstal och prova på.

Väggen som är ett resultat av ett medborgarförslag är totalt en 20 x 2,5meter (dubbelsidig) vägg där båda sidor kommer att gå att måla på. Invigning sker den 4 maj kl. 17-19. Då kommer representanter från stadsdelsförvaltningen, politiker från stadsdelsnämnden, föreningen Graffitifrämjandet och Studiefrämjandet finnas på plats tillsammans med inbjudna graffitimålare. För den intresserade kommer det att finnas möjlighet att prova på att måla med sprayfärg.

Väggen är placerad vid Kvickentorps bollplan på Farstaängen. Stockholms kommun har nu fem öppna väggar. Sedan ett och ett halvt år tillbaka finns det en öppen vägg på 18 meter (dubbelsidig) i Tantolunden och en 10 metersvägg under Skanstullsbron på Södermalm och två 20 meters väggar (dubbelsidiga) i Tensta.  

  • Det är glädjande att se hur ett medborgarförslag genom en demokratisk process förverkligas och ger oss en till välbehövd öppen vägg i Stockholm, säger ordförande för Graffitifrämjandet, Hugo Röjgård.
  • Redan för 4 500 år sedan fanns det egeiska fresker och 700 år senare gjordes de första hällristningarna i Bohuslän. Att parken på Farstaängen utökas med en graffitivägg är en nutida form av vårt behov att uttrycka oss i bilder. Jag välkomnar därför att det nu skapas plats för både unga samt äldre, tjejer och killar att mötas för att tillsammans skapa konst i stort format, säger ordföranden i Farsta stadsdelsnämnd, Lars Bäck (V). 

En öppen vägg är en plats där vem som helst får rita eller skriva vad som helst inom yttrandefrihetens ramar. Det är okej att måla över varandras verk, något som graffitimålare är väl medvetna om. Detta skapar en plats för konst som dagligen ändrar karaktär.

  • Detta är en slags förlängning av det offentliga rummet. På ett torg får du framföra dina åsikter fritt på olika sätt, men på en öppen vägg får även de som inte vill eller kan uttrycka sig verbalt en möjlighet att göra sig hörda, säger ordförande för Graffitifrämjandet, Hugo Röjgård.

Talesperson från stadsdelsnämnden

Lars Bäck (V) Ordförande i Farsta stadsdelsnämnd
Telefon: 073 444 19 84
lars.back@stockholm.se

Kontaktpersoner

Sara Wrethed
Avdelningschef stadsutveckling, Farsta stadsdelsförvaltning
Telefon: 08-508 18 230
sara.wrethed@stockholm.se 

Hugo Röjgård
Ordförande Graffitifrämjandet
Telefon 073-7266703
hugo.rojgard@graffitiframandet.se

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholms stads kulturpristagare 201917.5.2019 07:30:00 CESTPressmeddelande

I år delar Stockholms stad ut fem hederspriser, ett Bellmanpris och ett Lennart af Petersenspris. Priserna tilldelas aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv. I år går Bellmanpriset till Thåström, Lennart af Petersenspriset till Anders Petersen och hederpriserna går till Agneta Pleijel (litteratur), Sherihan Cherrie Hersi (musik), Fredrik "Benke" Rydman (scenkonst), Sirous Namazi (konst) och Manne af Klintberg (kulturarbete för barn och unga).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum