Västerås stift, Svenska kyrkan

Invigning av Sjätte sinnet

Dela

Den 2 juni invigs Sjätte sinnet 2019, Västerås stifts satsning på att ge samtidskonst utrymme i kyrkorummet. Utställningen pågår hela sommaren i sex kyrkor runt om i Västerås stift. Invigningen sker i Västerfärnebo kyrka där Helene Schmitz ställer ut sina bilder av naturen efter den stora branden i Västmanland 2014.

Västerfärnebo kyrka. Här sker invigningen av Sjätte sinnet och utställningen med Helene Schmitz bilder den 2 juni.
Västerfärnebo kyrka. Här sker invigningen av Sjätte sinnet och utställningen med Helene Schmitz bilder den 2 juni.

I Sjätte sinnet ställer sex konstnärer ut sina verk i de sex kyrkor som medverkar.Varje kyrka kommer att ha sin egen invigning, men själva öppnandet av utställningen sker i Västerfärnebo kyrka den 2 juni kl 17, där bland andra biskop Mikael Mogren kommer att närvara.
Sjätte sinnet pågår den 2 juni – 1 september och är öppen dagligen.

Schema för invigningarna

Vika kyrka, Anna Sjons Nilsson
Gränsöverskridande textilkonstnär verksam i Falun. Arbetar med installationer och gestalter i återbruksmaterial. Hon verkar i folkkonstens tradition och uppehåller sig ofta kring förhållande till livet, växandet och döden i flödande berättelser.
Invigning, torsdag 30 maj, kl 13.00

Stjärnsunds kyrka, Jonathan Josefsson
Graffitimålaren som via konsthögskolestudier tagit sig in i det offentliga rummet. Förutom måleri arbetar han med ett textilt uttryck. Han tuftar stora mattor i fria format.
Invigning, lördag 1 juni, kl 16.00

Norbergs kyrka, Knutte Wester
Har flyttat sin ateljé mellan olika platser i världen; till flyktingförläggningar, barnhem och härbärgen. Hans konstnärskap präglas av stark empati. I mötet med utsatta barn blir hans verk till i skulptur, foto och film.
Invigning, söndag 2 juni, kl 11.00

Västerfärnebo kyrka, Helene Schmitz
Uppmärksammad fotograf som skildrar mötet mellan människa och naturkrafter. I poetiska men också skrämmande kompositioner visar hon naturen som både vacker och skoningslös. Hon arbetar med analog storbildskamera och har bland annat skildrat naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014.
Invigning, söndag 2 juni, kl 17.00

Sura kyrka, Surahammar, Maria Andersson 
Är verksam i Berlin och utforskar linets alla möjligheter i stora organiska skulpturer och vävar, bland annat Ikat-teknik. Linet färgar hon själv.
Invigning, lördag 1 juni, kl 16.30

S:t Lars kyrka, Hallstahammar, Sonja Larsson
Har utvecklat unikt egna metoder för sitt tidskrävande skiktmåleri i olja på duk eller akrylglas. Hon visar en abstrakt poetisk formvärld.
Invigning, söndag 2 juni, kl 11.00

Kontakt
Karin Perers, Västerås stiftsstyrelse, 070-568 08 30
Kia Kullander, utställningsansvarig, 070-304 64 68

Vad är Sjätte sinnet?
Sjätte sinnet är Västerås stifts stora satsning på samtidskonst i kyrkorum för att ge konstnärer från vår egen tid betydelsefulla utrymmen i kyrkans miljöer. I Sjätte sinnet möter konstnärer, som arbetar med olika uttryckssätt och i olika material, kyrkor byggda under olika århundraden och som förmedlar konst och arkitektonisk skönhet från olika epoker. Utställningen återkommer vart tredje år. Sjätte sinnet arrangeras i samverkan med församlingar och pastorat i Västerås stift samt Region Dalarna och Region Västmanland.

Mer information om Sjätte sinnet finns på: https://www.svenskakyrkan.se/sjattesinnet 

Kontakter

Bilder

Västerfärnebo kyrka. Här sker invigningen av Sjätte sinnet och utställningen med Helene Schmitz bilder den 2 juni.
Västerfärnebo kyrka. Här sker invigningen av Sjätte sinnet och utställningen med Helene Schmitz bilder den 2 juni.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Katalogframsida för 6.e sinnet 2019
Katalogframsida för 6.e sinnet 2019
Ladda ned bild
Helene Schmitz fotad av Agnes Stuber
Helene Schmitz fotad av Agnes Stuber
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Biskopen: Begravningsseden riskerar att brytas19.5.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkans biskopar har tagit fram en särskild ordning för minnesgudstjänst som ska kunna användas då människor inte kan närvara vid en vanlig begravningsgudstjänst. Samtidigt väcker coronakrisen i kombination med en vikande begravningstrend frågan om vad pandemin gör med begravningsseden. ”Begravningar är jätteviktiga för ett samhälle och nu riskerar seden att brytas”, säger biskop Mikael Mogren som ser med oro på utvecklingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum