Umeå kommun

Invigning av Umeå norra korttidscenter 25/9

Dela

Idag, fredag 25 september, invigs Umeå norra korttidscenter på Mariehemsvägen 6F. Här samlas nu äldreomsorgens korttidsplatser och arbetssättet justeras för att på ett bättre sätt möta framtidens behov.

De platser som tidigare funnits på Dragonens respektive Aktrisens vård- och omsorgsboenden har nu flyttats till det nya korttidscentret på Mariehem. Ann-Sofie Danielsson, enhetschef för Umeå norra korttidscenter, berättar mer om verksamheten.

– Människor kommer till korttidsboendet av en mängd olika anledningar. Det kan exempelvis vara för att avlasta anhöriga som ger vård och omsorg i hemmet, eller för att förbereda hemgång efter en sjukhusvistelse. Målet är att man ska kunna bo hemma så länge som möjligt. Korttidsverksamheten arbetar med att bevara eller, där det är möjligt, förbättra personens förmågor och förutsättningarna för det.

Fördelar med samlade korttidsplatser

Det finns flera fördelar med att samla alla korttidsplatser i ett gemensamt center istället för att ha dem på olika vård- och omsorgsboenden. Ann-Sofie förklarar vidare.

– Vi som arbetar här på centret är specialiserade på korttidsverksamhet och kommer nu att kunna arbeta på ett likvärdigt sätt. Alla brukare kommer ha tillgång till samma insatser och vi har mer kompetens för just den här typen av vård.

Corona-säker invigning

Med anledning av coronapandemin blir det inget stort firande dagen till ära. Istället skålas det in med alkoholfritt bubbel och snacks för personalen.

– Det är många medarbetare och stödfunktioner som har gjort ett fantastiskt jobb för att vi ska komma dit vi är nu. Det är väldigt mycket arbete som krävs för att öppna en ny verksamhet. Nu gäller det att sätta igång arbetet på ett bra sätt, avslutar Ann-Sofie Danielsson, enhetschef för Umeå norra korttidscenter.

Vad är en korttidsplats?

Korttidsplatser inom äldreomsorgen är en form av boende där vistelsen är begränsad till en kortare tidsperiod. De som vistas på korttids gör det i syfte att få exempelvis rehabilitering eller avlastning för att kunna fortsätta bo kvar i sitt nuvarande hem. Inom kommunens äldreomsorg har korttidsplatserna varit fördelade mellan olika vård- och omsorgsboenden och det har därför varit svårt att samordna och nyttja personalens kompetens på bästa sätt.

Mer information:

Ann-Sofie Danielsson
enhetschef
Umeå norra korttidscenter
äldreomsorgen
Umeå kommun
090-16 55 47
070-272 21 54
ann-sofie.danielsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum