Svenska Parasportförbundet och Paralympiska KommittéSvenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Invitational games och ambitionen om folkhälsosatsning ligger fast

Dela

Trots beskedet om att vinterspelen 2021 läggs ner så kommer Special Olympics Sweden Invitational Games 2020 att genomföras. Hälsoprogrammet – Healthy Athletes – kommer då att genomföras för första gången i Sverige och ett stort antal volontärer med medicinsk kompetens är redan rekryterade för uppdraget. Programmet utgör en unik samverkan mellan offentlig och ideell sektor.

– Reaktionerna på beslutet om att ställa in vinterspelen 2021 visar vilket stort regionalt och lokalt stöd det finns för den långsiktiga folkhälsosatsningen. Vi hoppats att genom våra årliga skoldagar och hälsoprogrammets start under denna vintern ska hjälpa oss att leva upp till projektets planerade legacy, dvs att få igång den folkhälsosatsning för personer med intellektuella funktionsnedsättningar som var själva målet med arrangörskapet, säger Johan Strid, generalsekreterare.

Med vinterspelen 2021 inställda, blir Special Olympics Invitations Games 2020 ännu viktigare för idrotten för barn och unga med en intellektuell funktionsnedsättning i Sverige. Invitational Games är i sig själv en stor internationell tävling med deltagare från 19 länder.

Svensk Parasport är också ytterst tydlig med att den satsning på parasportverksamhet som bedrivs i Jämtland/Härjedalen är existentiell för utvecklingen av svensk vinterparasport. De parasportevenemang i världscuper och mästerskap som är planerade fram tills efter 2023 påverkas inte av beslutet kring Special Olympics World Winter Games 2021.

– Ambitionen om att arbeta för målgruppen och deras hälsa ligger fast. Ansökan från samtliga kommuner i Jämtland/Härjedalen tillsammans med Regionen, Länsstyrelsen och Parasporten om den 3-åriga folkhälsosatsningen ligger kvar. Kommunerna och regionen har också påbörjat egna satsningar inom ramen för befintliga resurser som ligger fast. Vi har dock fortfarande inget beslut från socialdepartementet dvs Regeringen, men väldigt starkt politiskt stöd i Riksdagen för den satsningen.

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning inom 15 idrotter.

Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 500 föreningar.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten, som även inkluderar idrott organiserad inom ett antal andra SF.

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum