Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

IPC utesluter Ryssland och Belarus från Paralympics

Dela

Efter gårdagens beslut om att ryska och belarusiska idrottare skulle få tävla under neutral flagg har IPC efter starka påtryckningar från dess medlemmar nu ändrat beslutet och utestänger dessa nationer.

– Det här beslutet visar vilken otrolig styrka och beslutsamhet det finns i den paralympiska rörelsen. Det var det enda rätta beslutet för IPC att ta, det är ett starkt ställningstagande från parasporten, säger Åsa Llinares Norlin ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté. 

Tillsammans med de andra nordiska paralympiska organisationerna har vi arbetat hårt för att påverka IPC i den här frågan. 

Sveriges Paralympiska Kommitté fortsätter att ta avstånd från den ryska invasionen av Ukraina och beklagar att den olympiska freden inte hålls. Paralympics kommer att ha världens ögon riktade mot sig kommande veckor och med det har vi alla möjligheter att visa hur sport kan ena och förena.  

– Nu skall det bli fantastiskt att få följa våra paralympier i spelen som invigs på fredag 4 mars, avslutar Åsa Llinares Norlin.

IPC to decline athlete entries from RPC and NPC Belarus for Beijing 2022 (paralympic.org)

Ytterligare frågor:

Åsa Llinares Norlin, ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté
+4670 49 78 423  
asa.llinares-norlin@parasport.se

Bo Sköld, Generalsekreterare 
bo.skold@parasport.se

+46 8 699 62 57

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige. Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel. 

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort. 

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Uttalande från de nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och idrottsförbunden om den eskalerande ryska aggressionen i Ukraina23.9.2022 16:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ovan nämnda organisationer har idag avslutat en nordisk konferens i Oslo, Norge. I samband med den nordiska idrottskonferensen har deltagarna särskilt diskuterat de pågående utspelen från olika internationella organisationer om att eventuellt låta ryska och belarusiska idrottare med delegater få delta i internationella tävlingar igen. Detta sker samtidigt som den ryska presidenten mobiliserar för ökad militär aggression mot Ukraina.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum