IQ

IQ: ”Glädjande att trenden med minskat ungdomsdrickande håller i sig”

Dela

Det är glädjande att trenden med att unga dricker allt mindre alkohol, samt att de debuterar allt senare håller i sig, det säger Karin Hagman, vd på IQ, i en kommentar till CANs nationella skolundersökning som presenteras idag.

Karin Hagman, vd IQ
Karin Hagman, vd IQ

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN, undersöker årligen alkoholvanor med mera bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2. Över tid ser man att allt färre unga dricker alkohol, de dricker mindre och allt färre alkoholdebuterar före 14 års ålder.

 Det är en långsiktigt positiv trend vi ser i ungas alkoholkonsumtion. På IQ har vi länge jobbat med att stötta tonårsföräldrar genom Tonåraparlören. Den ger tips och råd kring hur man som tonårsförälder tar alkoholsnacket. Den och många fantastiska förebyggande insatser lokalt runt om i Sverige är viktiga bidrag till denna utveckling, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Årets undersökning visar bland annat:

  • Drygt var tredje niondeklassare (36 %) har druckit alkohol under de senaste tolv månaderna. 43 procent av flickorna, och 30 procent av pojkarna.
  • Drygt 2 av 3 gymnasieelever (67 %) har druckit alkohol under de senaste tolv månaderna. 71 procent av flickorna, och 64 procent av pojkarna.
  • Andelen skolelever som dricker sig berusade minst en gång per månad har gått ned, och bland niondeklassare är det 6 procent och för år 2 på gymnasiet 19 procent.
  • Andelen niondeklassare som har druckit alkohol före 14 års ålder var 13 procent. 1999 var motsvarande andel 51 procent.

Pandemin har möjligen haft viss påverkan på resultaten. När ungdomarna varit hemma mer och umgänget begränsats har sannolikt möjligheterna och tillfällena att dricka alkohol minskat.

 Det är viktigt att samhället håller i det förebyggande arbetet och att vi inte lutar oss tillbaka, nöjda över resultaten, säger Karin Hagman

 Detta är en långsiktig trend som ser ut att hålla i sig. Förhoppningsvis tar de unga med sig sina vanor upp i åldrarna. För vi vet historiskt att det är unga vuxna som är den åldersgrupp som dricker mest alkohol av alla svenskar, säger Karin Hagman.

Om undersökningen

CANs nationella skolundersökning har genomförts årligen sedan 1971, vilket gör att Sverige har den längsta tidsserien i världen gällande ungas erfarenheter av alkohol, narkotika, tobak, dopning och spel om pengar. Undersökningen riktat sig till elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2 (sedan 2004).

https://www.can.se/undersokningar/cans-nationella-skolundersokning/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Hagman, vd IQ
Karin Hagman, vd IQ
Ladda ned bild
Karin Hagman, vd IQ
Karin Hagman, vd IQ
Ladda ned bild

Länkar

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

Stjärnskotten David Ritschard och Mona Masrour ger kärlekstips tillsammans med andra artister i IQs Raggningshjälpen10.5.2022 09:56:10 CEST | Pressmeddelande

Många våndas inför den första dejten. Ikväll, den 10 maj kl. 20.00, samlar därför IQ, under ledning av journalisten och dejtingproffset Emilie Roslund, några av Sveriges mest hyllade artister för att hjälpa oss att hitta kärleken. Under spelningen, som går under namnet Raggningshjälpen, medverkar Familjen, David Ritschard, Mona Masrour, Markus Krunegård och Sara Parkman.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum