World Animal Protection Sverige

Iscensatta djurräddningar trend på YouTube

Dela

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection har kartlagt en ny skrämmande trend på YouTube: Fejkade filmer med djur som ”räddas” men utsätts för mycket lidande.

Mängder av dramatiska klipp som nu florerar på YouTube verkar visa hur skräckslagna djur räddas från livsfara. Modiga människor skyndar sig att rädda djuren i sista stund innan de blir dödade. Men allt är fejkat. Innan kameran slås på är det ”hjälparna” själva som har sett till att djuren hamnat i de farliga situationerna.

Det kan vara en hund, apa eller kyckling som filmas när den blir anfallen av ett rovdjur, som en orm eller krokodil. Många filmer visar hur hundar attackeras av stora pytonormar som slingrar sig runt dem. Även om ”bytesdjuren” till slut ”räddas” i de fejkade filmerna, är det uppenbart att de utsätts för mycket lidande.

-       Syftet med att visa de här grymheterna är att få tittarna att tro att det verkligen är riktiga räddningsaktioner. De som producerar filmerna vill få stor uppmärksamhet som ”modiga djurräddare”. Då kan de cyniskt tjäna mycket pengar på djurens lidande, via annonsintäkter på Youtube och genom att be om ekonomiskt stöd från de lurade tittarna, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Ökande trend

World Animal Protections kartläggning visar att det här är en skrämmande trend som verkar bli allt vanligare. Mellan oktober 2018 och maj 2021 har organisationen identifierat 180 videor med fejkade räddningsinsatser på YouTube. Av dem har 70 laddats upp bara under 2021. Filmerna har mötts av ett enormt intresse: De 50 mest sedda klippen har totalt över 130 miljoner visningar och en halv miljon ”likes”.

Lina Dahl oroas av utvecklingen:

-       Det här djurplågeriet måste stoppas! Det är helt oacceptabelt att djur plågas på det här sättet och mycket beklagligt att problemet dessutom verkar bli värre. Risken är också uppenbar att lidandet är mycket större än vad vi faktiskt ser. Det kan ju vara många iscensatta filmer som aldrig laddas upp, därför att de attackerade djuren blev allvarligt skadade eller till och med dödades.

World Animal Protection har kontaktat Youtube med en uppmaning om att omedelbart ta bort djurplågeriet och säkerställa att inga nya sådana här klipp kommer att visas.

Här finns bilder och filmer:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur vet jag om en räddningsvideo är fejkad? Här är några varningssignaler att se upp för:

1. Leta efter uppenbara tecken på att djuren mår dåligt före attacken. Det kan handla om sår, klippta vingar eller att djuret verkar stressat.

2. Kontrollera om rovdjuren och de attackerade djuren är i miljöer där du vanligtvis inte förväntar dig att se dem under normala omständigheter.

3. Lägg märke till om rovdjuren eller de attackerade djuren uppvisar något onormalt beteende under "attacken". Agerar rovdjuren exempelvis passivt gentemot ”räddaren” som ingriper, utan att försöka fly.

4. Verkar det som att samma djur eller platser är med i flera olika filmer?

5. Observera om "räddaren" agerar olämpligt när rovdjuret och det attackerade djuret har separerats. Det kan exempelvis handla om att låta djuren vara nära varandra, snarare än att hålla dem på ett säkert avstånd ifrån varandra.

6. Ägnar ”räddaren” mycket tid åt att filma ett attackerat djur, istället för att snabbt hjälpa djuret?

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970http://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum