SIS Swedish Standards Institute

ISO:s ordförande på Sverigebesök – kommenterar standarders betydelse för svensk konkurrenskraft och i världshandeln

Dela

ISO:s ordförande John Walter kommer till Sverige den 25-26 april. På agendan för hans besök står möten med Utrikesdepartementet och myndigheter samt med svenska företag för att diskutera samarbete med ISO och hur de på bästa sätt kan använda sig av standardisering för att stärka sin konkurrenskraft och uppnå ökad export. John Walter svarar på frågor från media enligt särskild överenskommelse om tid eller vid SIS öppna seminarium på eftermiddagen den 26 april.

– Från spisar och robotar till den ökande digitaliseringen och de ständigt växande innovativa verktygen för miljöledning och självkörande bilar – ISO har aldrig varit mer relevant än nu när det gäller att tillhandahålla globala lösningar, säger John Walter.

John Walter tillträdde som ISO:s ordförande i januari i år. Det är första gången han besöker Sverige i sin nya roll.

I den globala standardiseringsorganisationen ISO ingår 161 medlemsländer, varav SIS, Swedish Standards Institute företräder Sverige och svenska intressen. ISO samlar experter från olika branscher som utvecklar frivilliga, konsensusbaserade internationella standarder som ger lösningar på gemensamma globala utmaningar i respektive bransch samt stöder innovation och marknadstillträde.

ISO grundades under efterkrigstiden liksom Världshandelsorganisationen WTO:s företrädare GATT. Tillsammans verkar nu ISO och WTO i synergi för att främja internationell handel och motverka handelshinder.

– Små och medelstora företag utgör ryggraden i de flesta industrialiserade länder som Sverige. Så deras engagemang i det globala standardiseringsarbetet är avgörande eftersom standarderna är representativa för de som använder och behöver dem. Standarderna utvecklas av experter från en lång rad länder som har olika åsikter och behov, och det vi kommer fram till är best practice och konsensus för en lösning i den branschen, säger Thomas Idermark, SIS VD, som är värd för John Walters besök.

Intervjuer John Walter

26 april kl 13.00-15.00 enligt överenskommelse med pressansvarig SIS
26 april i samband med öppet seminarium kl 17.00-18.30

Seminarium ”Standarders betydelse i världshandeln”

Tid: 26 april, kl. 17.00-18.30
Plats: SIS, Swedish Standards Institute, Torsplan 1E, Stockholm, plan 9

John Walter berättar hur han ser på världshandeln i dagens storpolitiska situation. Han berör även hur viktigt det är att små och medelstora företag samt innovationsföretagen är med i det globala standardiseringsarbetet. Vi kommer också att få höra hur ISO stöttar utvecklingsländer med deras standardiseringsarbete för att integrera dem i den internationella handeln.

Därefter följer paneldiskussion med Jan-Eric Sundgren, konsult knuten till Teknikföretagen och tidigare bl.a. Chalmers tekniska högskola och Volvos koncernledning, Charlotte Brogren Karlberg, teknologichef på Alimak Group och tidigare GD på Vinnova samt John Walter. Seminariet hålls på engelska.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

SIS Swedish Standards Institute
SIS Swedish Standards Institute
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00http://www.sis.se

Följ SIS Swedish Standards Institute

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från SIS Swedish Standards Institute

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum