Stockholms studentbostäder, SSSB

Istället för snabbnudlar – studenter odlar sin egen mat genom revolutionerande metod

Dela

Snabbnudlar och pasta med ketchup har varit sinnebilden för studentmat, men nu satsar Stockholms studentbostäder på att lära sina hyresgäster att odla sin egen mat genom en ny odlingsmetod som kräver liten yta och där plantan vattnar sig själv.

I projektet Lappis Local food movement satsar Sveriges största studentbostadsföretag Stockholms studentbostäder tillsammans med Get Gaia på att lära studenter att odla mat i sina studentlägenheter och studentkorridorer. Get Gaia har utvecklat en ny metod som innebär att odlingssystemet använder 1 kvadratmeter och ger motsvarande 25 kvadratmeter odlingsbar jord. Genom så kallad hydroponisk odling vattnar odlingssystemet sig självt vilket innebär en enkel hantering.

– Det känns jättekul! Min förhoppning är att vi framöver kan se små odlingar och upplysta fönster här och var i våra bostadsområden och att hyresgästerna går samman med sina grannar för att odla, det skapar både gemenskap och ger hyresgästerna tillgång till bra råvaror. Det är hållbarhet på riktigt, säger Ronja Krische, hållbarhets- och kvalitetsstrateg på Stockholms studentbostäder.

Under torsdagen hölls den första workshopen för studenter på Lappkärrsberget i Stockholm där studenterna fick testa det hydroponiska systemet och fick utbildning i hur det fungerade. Projektet Lappis Local food movement är en del av Stockholms studentbostäders hållbarhetssatsning och under hösten kommer företaget att lansera ett flertal initiativ och projekt i samarbete med ett antal samarbetspartners. Exempelvis kommer Stockholms studentbostäder tillsammans med Pool farm att lansera ett verktyg som möjliggör för studenter att köpa närodlad ekologisk mat gemensamt, för att därigenom få ner priset på beställningen.

– Hållbarhet i stort såväl som smått är en viktig fråga för både oss, våra hyresgäster och såklart också för vår planet och därför satsar vi genom att bygga och förvalta bostäder hållbart. Att dessutom satsa på projekt där våra studenter kan få verktyg att leva mer hållbart känns helt rätt, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Stockholms studentbostäder, SSSB
Stockholms studentbostäder, SSSB
Körsbärsvägen 2
114 23 Stockholm

https://www.sssb.se/

Vi har funnits i över 60 år och är störst på studentbostäder i Sverige. Vi siktar högt i enlighet med vår vision: ”Med attraktiva hem för studenter skapar vi framtid”. Vi erbjuder olika typer av studentbostäder, allt ifrån korridorsrum till ettor och familjelägenheter över hela Stockholm. Vi är en kundnära organisation med uppdraget att vara en fastighetsägare som erbjuder kåranslutna studenter i Stockholm ett trivsamt och prisvärt boende.

Vi är i dagsläget inne i en intensiv utvecklingsfas av vårt fastighetsbestånd genom nyproduktion. Dagens fler än 8 000 studentbostäder kommer att utökas de kommande åren med mål om att bygga minst 2 000 nya studentbostäder i en takt om cirka 200 per år. Just nu pågår en utbyggnad av studentbostadsområdet Lappkärrsberget, där vi ska skapa cirka 800 nya studentbostäder.

När vi beskriver oss själva säger vi att vi är ”Av studenter. För studenter. Med studenter”. Vi drivs i stiftelseform av vår ägare och grundare Stockholms studenters centralorganisation och jobbar alltid med studenten i fokus.

Följ Stockholms studentbostäder, SSSB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms studentbostäder, SSSB

Stockholms studentbostäder bidrar med 30 000 kronor till arbetet för studenters psykiska hälsa12.12.2020 07:30:00 CETPressmeddelande

Under hösten arrangerade Stockholms studentbostäder loppet Students moving 4 health med syftet att uppmärksamma och bidra till arbetet för studenters psykiska hälsa. För varje student som sprang loppet skänkte Stockholms studentbostäder 50 kronor till organisationen Tilia. Nu står det klart att totalsumman på 30 000 kronor kommer att användas till digitala workshops om stress och prestation.

Studenter mår allt sämre psykiskt – lopp arrangeras för att vända trenden29.9.2020 07:50:00 CESTPressmeddelande

Studenter är en grupp som är överrepresenterade vad gäller psykisk ohälsa och coronapandemin har gjort problemet ännu större. För att bidra till att vända den negativa trenden arrangerar Stockholms studentbostäder tillsammans med några av de största studentkårerna loppet Students moving 4 health där de samlat in över 100 000 kronor som ska användas till att hjälpa studenter som mår dåligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum