Akavia

IT-branschen behöver fler kvinnor

Dela

Arbetsmarknaden för It-specialister förblir fortsatt god. Det framgår av Arbetsförmedlingens senaste prognos över hetaste yrken fram till 2026. – Det är glädjande siffror för våra medlemmar men om it-branschen ska möta rekryteringsbehovet måste den bli bättre på att attrahera kvinnor, säger Ida Inga, professionsanalytiker på Akavia.

Ida Inga, professionsanalytiker med fokus på it-akademiker på Akavia
Ida Inga, professionsanalytiker med fokus på it-akademiker på Akavia

I dag presenterade Arbetsförmedlingen prognosen för cirka 180 yrken fram till 2026. Bland yrken med goda utsikter finns it-specialister. För bland annat systemutvecklare och it-arkitekter bedöms efterfrågan vara betydligt större än utbudet.

– Det är glädjande att våra medlemmar inom it-sektorn kan se fram emot en fortsatt stark arbetsmarknad, säger Ida Inga, professionsanalytiker med fokus på it-akademiker på Akavia.

Men det finns orosmoln. För trots att behovet av kvalificerad arbetskraft är stort ökar inte andelen kvinnor branschen. Det framgår av Akavias rapport Jämställdhet inom it-branschen. Bland orsaker nämns sämre karriärmöjligheter och diskriminering på grund av kön.

För att förbättra jämställdheten och därmed öka branschens attraktivitet för kvinnor har Akavia i sin rapport tagit fram förslag till åtgärder.

– Exempel är att arbetsgivare bör satsa på utbildning kring jämställdhet samt aktivt arbeta med en arbetsplatskultur som välkomnar kvinnor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ida Inga, professionsanalytiker med fokus på it-akademiker på Akavia
Ida Inga, professionsanalytiker med fokus på it-akademiker på Akavia
Ladda ned bild

Dokument

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 130 000 medlemmar och är det näst största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum