IT&Telekomföretagen

IT&Telekomföretagen välkomnar förslag om livslångt lärande

Dela

IT&Telekomföretagen välkomnar bostads- och digitaliseringsminister Peter Erikssons förslag om att tillsätta en utredning om livslångt lärande.

I april 2018 presenterade IT&Telekomföretagen ett åtgärdspaket för hur Sverige på bästa sätt bör hantera den kompetensbrist som finns inom den kunskapsintensiva sektorn. En kommission för livslångt lärande skulle få i uppdrag att utreda möjligheterna att utveckla utbildningssystemet. Att bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson nu väljer att lyfta frågan är både efterlängtat och angeläget.

Digitaliseringen gör att vissa kompetenser kommer att efterfrågas i högre utsträckning än andra på arbetsmarknaden. Enligt en rapport som IT&Telekomföretagen publicerade förra året kommer 70 000 IT-experter att saknas år 2022. Samtidigt finns det många andra yrken som kommer att försvinna; automatisering av olika verksamheter kommer att tvinga människor att byta karriär och hitta nya jobb.

Utbildningssystemets utformning kommer därför att vara avgörande för en framgångsrik digitalisering av Sverige men även för att människor ska känna en grundläggande trygghet i vardagen. Fortlöpande kompetensutveckling och livslångt lärande kommer att vara nyckelstenar i framtidens samhällsbygge. Med tanke på den generellt sett höga utvecklingstakten är det nödvändigt att reformer genomförs så snart som möjligt.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Erikssons förslag är mycket välkommet. En bred parlamentarisk uppslutning vore önskvärd eftersom frågan ytterst handlar om samhällets välgång. IT&Telekomföretagen ser fram mot att fortsätta bidra till arbetet med att skapa framtidens utbildningssystem.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

IT&Telekomföretagen
IT&Telekomföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.itot.se/

IT&Telekomföretagen är en medlemsorganisation för alla företag inom IT- och telekomsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för IT och telekom.

Vi är idag ca 1 200 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare, och är ett av sju samverkande förbund inom Almega.

Följ IT&Telekomföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från IT&Telekomföretagen

IT&Telekomföretagen värvar från Unionen17.9.2018 07:55Pressmeddelande

IT&Telekomföretagen inom Almega har anställt Johan Forsberg som presschef. Johan Forsberg kommer närmast från fackförbundet Unionen där han arbetat bland annat som PR-manager, t f presschef och pressekreterare. Han har tidigare arbetat som pressansvarig på TV4 och har mångårig erfarenhet som journalist från några av Sveriges största mediehus som SVT och Aftonbladet. - IT&Telekomföretagen verkar i en otroligt spännande kontext. Framtidens arbetsliv är redan här och frågor kring digitalisering, automatisering och kompetensutveckling är högaktuella. Det ger mig i rollen som presschef möjlighet att öka synligheten och stärka medlemsnyttan och organisationens viktiga bransch- och avtalsarbete, säger Johan Forsberg. - Jag är övertygade att Johan med sin breda erfarenhet och journalistiska förankring kommer bidra till att IT&Telekomföretagen kan spela sin roll både som lots och motor för digitaliseringen av Sverige, säger David Mothander, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen. Och tillägger a

Almedalen: Livslångt lärande för digitaliseringen av Sverige26.6.2018 08:24Pressinbjudan

Digital kompetensförsörjning är en central utmaning för Sverige om vi ska bli bäst i världen på digitalisering. Digitaliseringsrådet efterfrågar en vision för de högre lärosätena och IT&Telekomföretagen befarar ett underskott på 70 000 digitala specialister år 2022. Det måste börja hända saker nu. Men vem tar ansvar och vad gör regeringen? Välkommen till IT&Telekomföretagens seminarium i Almedalen!

Inbjudan till Kompetensföretagens tält, Järvaveckan den 13 juni kl. 16:00-16:45: Så vill åttondeklassare från Kista grundskola öka intresset för demokrati12.6.2018 09:38Pressinbjudan

Onsdagen den 13 juni kl. 16:00 kommer åttondeklassare från Kista grundskola presentera sitt vinnande bidrag i tävlingen We can make IT. Målet med tävlingen är att öka ungdomars intresse för demokrati och att förändra bilden av vad IT kan användas till. Tävlingen är ett samarbetsprojekt mellan skola och näringsliv och presenteras under Järvaveckan.

IT&Telekomföretagen kräver kommission för livslångt lärande27.4.2018 09:13Nyheter

Digitaliseringen förändrar Sverige och världen i allt snabbare takt. Ska vi kunna fortsätta att konkurrera på en global marknad måste framtidens utbildningssystem vara mycket mer flexibelt. I Sverige kommer det att saknas 70 000 IT-experter år 2022, motsvarande siffra på EU-nivå är 1 000 000. Därför presenterar IT&Telekomföretagen idag ett manifest för livslångt lärande samt en rad andra åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum