Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

IVA efterlyser forskning om beredskap inför framtida kriser

Dela
Nu öppnar 2021 års ansökan till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) 100-lista. I år efterlyser vi forskning med fokus på krisberedskap.

– Målet med 100-listan är att öka samverkan mellan lärosäten och näringsliv. Vägen från forskning till innovation kan vara lång, men det finns alltid forskare med kunskap som kan föras över till marknaden. Den synlighet vi erbjuder genom 100-listan ökar chanserna för forskning att göra nytta, säger Tuula Teeri, vd på IVA.

Coronapandemin aktualiserar utmaningar

Valet av tema för årets 100-lista är en direkt följd av coronapandemin. En stor del av de utmaningar som pandemin orsakar är kopplade till vår beredskap och samhällets förmåga att hantera kriser. Men till årets 100-lista efterfrågar vi också forskning om samhällsövergripande kriser så som krig/geopolitiska konflikter, naturkatastrofer, finanskriser, cyberattacker, eller vatten-, energi-, råvaru-, komponents- och kompetensbrist.

Ansökan öppen till den 22 mars 2021

Vi välkomnar ansökan med forskningsprojekt som inom överskådlig tid kan nyttiggöras och skapa ett värde för företag och samhälle. Det kan exempelvis vara genom industriell kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan och på så sätt bidra till att stärka samhällets och näringslivets motståndskraft.

– Att läkemedelsföretagen snabbt lyckades få fram ett nytt vaccin mot covid-19 visar hur viktigt det är med etablerade strukturer för nyttiggörande av forskningskunskap. Genom 100-listan vill vi därför uppmärksamma forskning som är kopplad till framtida samhällskriser, säger Malin Mohr, projektledare IVA.

Om 100-listan

100-listan tas fram av IVA-projektet Research2Business, R2B, som verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla akademisk forskning, inom tekniska och ekonomiska vetenskaper, till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. IVAs 100-lista lanserades i samband med IVAs 100-årsjubileum 2019, därav namnet. Projektet drivs i samarbete med Vinnova, PRV, Teknikföretagen, Svenskt Näringsliv, KK-stiftelsen, Almi och Sveriges högskolor och universitet.

Läs mer och ansök här

Kontakter

Bilder

Om

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Grev Turegatan 16
114 46 Stockholm

08-791 29 00https://www.iva.se/

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Kritiska metaller och mineral: så kan de cirkulära flödena förbättras20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Omställningen till ett fossilfritt samhälle kommer kräva enorma mängder kritiska metaller och mineral. Bättre återvinning från uttjänta produkter är en viktig pusselbit för att klara utmaningen, men regelverk och synen på avfall behöver förändras. Politiker på nationell och europeisk nivå behöver agera för att driva på utvecklingen och undanröja hinder för cirkularitet. Det konstaterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i en ny rapport där Sveriges ledande experter inom området presenterar åtgärdsförslag för att stärka cirkulära material- och produktflöden med fokus på kritiska metaller och mineral.

Fokus på AI när IVA och Kronprinsessparet besöker Silicon Valley15.2.2024 13:53:06 CET | Pressmeddelande

En delegation från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) besöker Silicon Valley den 19–22 februari 2024. Delar av besöket sker i närvaro av DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel samt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Målsättningen med resan är att öka samarbetsmöjligheterna mellan Silicon Valley och Sverige och i förlängningen stärka Sveriges position inom digitalisering och AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye