Inspektionen för vård och omsorg

IVO uppmanar alla som har tagit bort hudfläckar vid Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping att uppsöka vårdcentral

Dela

Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping AB har tagit bort hudförändringar på ett icke patientsäkert sätt och IVO uppmanar nu alla som behandlats på mottagningen att kontakta sin vårdcentral för bedömning.

Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping AB har erbjudit personer att ta bort hudförändringar. I november 2021 förbjöds verksamheten av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att bland annat behandla hudförändringar. Skälet är att mottagningen tagit bort hudförändringar utan att skicka dessa vidare för patologisk analys.

- Vi vet att det finns personer som fått hudförändringar borttagna av Laser- och Skönhetskliniken AB. Vi vet också att det rört sig om hudförändringar som inte skickats vidare för analys. Det har senare visat sig att hudförändringen hos en person varit elakartad, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO.

Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping AB har inte några journaler kvar och har inte heller dokumenterat vilka besökare som sökt kliniken för hudförändringar. IVO vet därför inte vilka personer som har besökt verksamheten och kan därmed inte kontakta dem direkt.

- Vi uppmanar därför de personer som fått en hudförändring borttagen av den här verksamheten att snarast ta kontakt med sin vårdcentral för en kontroll, säger Lennart Pettersson. Att inte analysera borttagna hudförändringar innebär en risk för att hudförändringar som kan vara elakartade inte upptäcks eller behandlas i tid.

Om

Inspektionen för vård och omsorg
Inspektionen för vård och omsorg
Box 45184
104 30 Stockholm

010-788 5010http://www.ivo.se/

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

Följ Inspektionen för vård och omsorg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Inspektionen för vård och omsorg

Pressinbjudan: IVO presenterar rapport från nationell sjukhustillsyn18.1.2023 13:08:42 CET | Pressmeddelande

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har genomfört en nationell tillsyn av 27 sjukhus i Sverige. IVO presenterar nu en delrapport med en redovisning av tillsynens iakttagelser och myndighetens slutsatser för läget inom svensk sjukvård. Medverkar på pressträffen gör IVO:s generaldirektör Sofia Wallström och avdelningschef Peder Carlsson. Möjlighet till enskilda intervjuer finns i samband med pressträffen. Tid: 13.00, torsdagen den 19 januari. Plats: IVO:s lokaler Solnavägen 4, plan 7, Torsplan, Stockholm. Föranmälan: För att medverka på pressträffen krävs föranmälan senast 12.00 den 19 januari. Uppge namn och redaktion i ett mail till press@ivo.se. Kontakt: IVO:s presstjänst 010 - 788 50 10 press@ivo.se

IVO: Allvarliga missförhållanden på SiS särskilda ungdomshem för flickor11.1.2023 09:00:15 CET | Pressmeddelande

IVO har på regeringens uppdrag genomfört en förstärkt tillsyn av Statens institutionsstyrelses (SiS) särskilda ungdomshem, med ett särskilt fokus på verksamheter där flickor vårdas. Vid 19 av 21 tillsynade ungdomshem har IVO kritiserat SiS för allvarliga brister. Tillsynen visar att flickor utsätts för kränkningar, våld och otillåtna tvångsåtgärder, och att alltför många flickor känner sig otrygga på sina boenden. – Vi ser allvarliga brister i samtliga verksamheter där unga flickor vårdas. Flickorna utsätts för hot, kränkningar, våld och avskiljningar som inte har stöd i lag. Att avskiljningar i många fall genomförs genom att flickorna hålls fast mot ett golv eller en vägg, eller i sin säng, är mycket allvarligt. Flickorna är placerade utanför sitt eget hem, de är en utsatt grupp med komplexa behov och i många fall med psykisk ohälsa. Flickorna har rätt till en god vård och en trygg miljö, säger Sofia Wallström, IVO:s generaldirektör. IVO ser en direkt koppling mellan barn och ungas mö

IVO: Stor brist på disponibla vårdplatser inom sjukhusvården24.3.2022 11:00:03 CET | Pressmeddelande

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför en nationell tillsyn av samtliga regioners sjukhusvård. I ett första steg av tillsynen har IVO begärt in uppgifter och analyser från alla regioner med fokus på vårdplatser och bemanning. IVO kan idag presentera en sammanställning av regionernas redovisningar. Sammantaget får IVO en bild av en sjukhusvård som präglas av stor brist på vårdpersonal och därmed brist på disponibla vårdplatser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum