Inspektionen för vård och omsorg

IVO uppmanar alla som har tagit bort hudfläckar vid Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping att uppsöka vårdcentral

Dela

Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping AB har tagit bort hudförändringar på ett icke patientsäkert sätt och IVO uppmanar nu alla som behandlats på mottagningen att kontakta sin vårdcentral för bedömning.

Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping AB har erbjudit personer att ta bort hudförändringar. I november 2021 förbjöds verksamheten av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att bland annat behandla hudförändringar. Skälet är att mottagningen tagit bort hudförändringar utan att skicka dessa vidare för patologisk analys.

- Vi vet att det finns personer som fått hudförändringar borttagna av Laser- och Skönhetskliniken AB. Vi vet också att det rört sig om hudförändringar som inte skickats vidare för analys. Det har senare visat sig att hudförändringen hos en person varit elakartad, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO.

Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping AB har inte några journaler kvar och har inte heller dokumenterat vilka besökare som sökt kliniken för hudförändringar. IVO vet därför inte vilka personer som har besökt verksamheten och kan därmed inte kontakta dem direkt.

- Vi uppmanar därför de personer som fått en hudförändring borttagen av den här verksamheten att snarast ta kontakt med sin vårdcentral för en kontroll, säger Lennart Pettersson. Att inte analysera borttagna hudförändringar innebär en risk för att hudförändringar som kan vara elakartade inte upptäcks eller behandlas i tid.

Om

Inspektionen för vård och omsorg
Inspektionen för vård och omsorg
Box 45184
104 30 Stockholm

010-788 5010http://www.ivo.se/

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

Följ Inspektionen för vård och omsorg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Inspektionen för vård och omsorg

IVO: Stor brist på disponibla vårdplatser inom sjukhusvården24.3.2022 11:00:03 CET | Pressmeddelande

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför en nationell tillsyn av samtliga regioners sjukhusvård. I ett första steg av tillsynen har IVO begärt in uppgifter och analyser från alla regioner med fokus på vårdplatser och bemanning. IVO kan idag presentera en sammanställning av regionernas redovisningar. Sammantaget får IVO en bild av en sjukhusvård som präglas av stor brist på vårdpersonal och därmed brist på disponibla vårdplatser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum