Einar Mattsson

”Jag omges alltid av pådrivande och engagerade kollegor” — fredagsporträttet med Mesut Tosun

Dela

Idag siktar vi strålkastaren mot en av Einar Mattssons viktiga platschefer, Mesut Tosun. Han är en glad, tydlig och målinriktad person som fick nya tankar om sig själv efter en ledarskapsutbildning. Efter en händelserik arbetsdag läggs tid på familjen, musik och fotboll. Vi får också veta, lite oväntat, att han har en särskild förkärlek för snöänglar.

Hej, berätta vad har du för roll här på Einar Mattsson?
 Jag jobbar som platschef inom ROT(Renovering-Ombyggnad-Tillbyggnad) och driver tillsammans med ett fantastiskt team ett stort renoveringsprojekt i kvarteret Åvinge ute i Tensta i fastigheter som Einar Mattsson äger där.

Hur har din yrkesbana på Einar Mattsson sett ut?
— Jag började på företaget den 1 september 2016 och sedan dess har jag mestadels jobbat med olika renoveringsprojekt. Jag har också varit med på en del nyproduktionsprojekt och fått testa på flera olika roller där.

Minns du din allra första arbetsuppgift på Einar Mattsson?
— Ja, när jag började på Einar Mattsson så utförde vi fortfarande ROT-jobb åt externa kunder. Så då fick jag vara med och göra en hel del kalkyleringsarbeten tillsammans med den dåvarande arbetschefen.   

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
— Det är att jag får jobba tillsammans i ett team. Jag omges alltid av pådrivande och engagerade kollegor, alla med ambitionen att vi ska nå våra mål i tid. Dessutom känner jag att Einar Mattsson är ett tryggt och ett välorganiserat företag med viljan att ständigt vilja ligga i framkant och bli ännu bättre, oavsett vad man arbetar med.

Hur ser en typisk dag ut för dig som platschef?
— Planen för dagen blir sällan som du tänkt … Det händer oförutsedda saker och det är “många bollar att hålla i luften”. Det gäller att plocka ner en boll i taget, att ha planerat väl och att få det gjort. Det är ju det som är tjusningen med att vara platschef!
Dagen börjar oftast med en liten (coronasäker) kö vid kaffemaskinen. När jag fått kaffe är det genomgång och uppdatering för dagen av kollegor och underentreprenörer. Sedan är bollen i rullning med möten, hantera nyuppkomna frågor på bygget, administrativt arbete med kontroller och blanketter så att vi uppfyller alla lagar och regler, jag synar den pågående produktionen och följer upp planeringen av kommande arbeten. Mitt i allt detta, men väldigt viktigt för mig, är också att vara en lyhörd och närvarande kollega.

Hur blir man platschef?
— Vem som helst kan nog bli platschef så länge viljan finns och att du har kunskaper från byggbranschen. Du behöver vara väldigt flexibel, nyfiken, stresstålig, välplanerad, tycka om människor, vara intresserad att lära dig mer och kunna lita på dina kunniga kollegor.

Vad kan Einar Mattsson göra för att uppmuntra dagens yngre att gilla vår bransch och Einar Mattsson som arbetsgivare?
— Jag tycker att Einar Mattsson är på rätt bana. Vi anammar nya planerings, gestaltnings- och kalkyl-verktyg inom branschen och vill vara uppdaterade och använda de smarta program som finns idag. Med den profilering som Einar Mattsson idag har tror jag att vi kommer få med oss den yngre generationen. Ett bra exempel är det arbete som Einar Mattsson har med KTH kring KTH Live-In Lab. Ingenjörer som forskat där borde bli intresserade av att jobba hos oss för att kunna implementera saker på riktigt i husen, när vi testat och vet att det funkat i laboratorie-miljön.

Inom Einar Mattsson-koncernen jobbar vi alla med ständiga förbättringar. Vilka är de viktigaste förbättringarna som har skett för dig?
— Under mina år på Einar Mattsson har jag bland annat gått ett ledarskapsprogram. Inom Einar Mattsson får dessutom alla i ledande ställning löpande utbildning för att förbättra sitt ledarskap.

Apropå utbildningen i ledarskap. Vilken är den viktigaste och största insikten därifrån?
— Den var riktigt bra. Det mest intressanta tyckte jag var den personlighetsprofil jag fick fram efter ett antal genomförda tester och övningar. Profilen som kom fram av mig själv var faktiskt inte riktigt den jag trodde. Så för mig gav den större självinsikt och den visade också tydligt hur andra ser på mig. Det är viktigt att jag förstår hur jag uppfattas.    

Tar du alltid ledarrollen i en grupp?
— Jag tar oftast ledarrollen och vill gärna få höra allas synpunkter i en grupp. Ibland kräver rollen som platschef att det behövs fattas ett snabbt beslut, så det händer att det inte alltid finns tid till diskussion.

Vem är den kollega som du imponeras av mest på Einar Mattsson? 
 Jag kan inte peka på någon specifik person. Jag får dagligen möjligheten att arbeta med många duktiga och kompetenta kollegor. Alla har saker att lära mig.    

Vad, hur och var bygger Einar Mattsson om tio år?  
— Einar Mattsson fortsätter bygga i Stockholmsregionen, men jag dagdrömmer lite och hoppas att vi breddat vår radie och i större utsträckning etablerat oss utanför regionens gränser. Vi kommer då att vara i framkant vad det gäller att använda nya byggtekniker och förnyade arbetssätt. Vi utökar vår egen fastighetsportfölj och fortsätter även att bygga bostadsrätter till andra.

Vad har du för intressen på fritiden?
— Den större delen av min tid spenderar jag med familjen, det vill säga min fru och våra tre barn. Vi åker mellan fotbollsträningar, nöjesaktiviteter och peakar kanske med något barnkalas. Jag missar aldrig att heja på och se fotbollslagets Dalkurds matcher. Jag lyssnar gärna på musik och spelar flera instrument som Saz (ett kurdiskt/turkiskt stränginstrument) darbuka (ett slaginstrument) och trummor. Tyvärr har trummorna förbjudits hemma ... Eftersom jag är uppvuxen i Norrland nära skidbackar så åker jag gärna slalomskidor eller snowboard. Det låter kanske konstigt, men jag är orimligt förtjust i att göra snöänglar när snön kommit.        

Hur ser den bästa favoritdagen på helgen ut?  
— Då blir det en lugn förmiddag hemma, med en familjeaktivitet på eftermiddagen. Sedan äter vi massa god mat på någon favoritrestaurang. Om barnen får välja blir det thailändskt på Koh Phangan, får jag välja så söker vi oss till restauranger som serverar massa goda tapasrätter. Kvällen avslutas sedan med filmmys och popcorn i soffan.

Vad ger du för råd till en 18-åring som ska välja yrkesbana? 
— Våga prova på, våga misslyckas och ta lärdom vad som kan göras bättre till nästa gång. 

Tack, Mesut!

Nyckelord

Bilder

Om

Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Stockholms fastighetsmarknad sedan 1935.
De andra verksamheterna i koncernen utgörs av projektutveckling, fastighetsförvaltning, bygg och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

"Energi- och teknikfrågorna är viktiga för att nå hållbarhetsmålen inom fastighetsområdet" — fredagsporträttet med Mikael Zivkovic27.11.2020 10:12:24 CETBlogginlägg

I dagens fredagsporträtt möter du den rutinerade och kunnige teknikchefen som alltid ler och som sällan ger korta svar. Han vill att du ska förstå. Med sitt team tar han hundratals fastigheter in i framtidens tekniska lösningar för att bättre kunna styra och anpassa husen för ett trevligare inomhusklimat för alla boende. Alltid med långsiktigheten i fokus. Denne Finspångs-bördiga man har ett stort intresse för fotboll och vill gärna göra film med Killing-gänget.

”Einar Mattsson har ett grundmurat gott rykte som arbetsgivare och som bostadsbyggare” — fredagsporträttet med Bror Ekblom20.11.2020 10:00:00 CETBlogginlägg

Idag möter vi Bror Ekblom, en erfaren och kunnig man i sina bästa år. Bror axlar den tunga rollen som projektutvecklare med allt vad det innebär. Han är en uppskattad kollega och är med sin trygga framtoning ett stöd för yngre kollegor. Här får vi veta mer om projektutveckling, vem hans bästa kvinnliga förebild är och vad vi behöver göra för att imponera på honom.

Funktionell daglig verksamhet i Vårberg19.11.2020 08:00:00 CETNyheter

Alla människor har inte möjlighet att skapa egen försörjning och sysselsättning. Stadsdelsnämnderna i Stockholms kommun har därför i uppdrag att kunna stödja ett antal individer med så kallad daglig verksamhet, LSS. Här anpassas sysselsättningen utifrån individens önskemål. Det kan handla om att någon vill lära sig öva på sociala kontakter, någon annan att lära sig hantverk och annat som både stimulerar våra sinnen och kan underlätta vardagen. I Vårberg finns numera en verksamhet, "AlliHop dagliga verksamheter" i Einar Mattssons lokaler på Ängsholmsgränd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum