Jägersros nya travbana ska bli Sveriges mest hållbara

Dela

E.ON och Skånska Travsällskapet har tecknat en avsiktsförklaring om samarbete kring byggnationen av den nya travbanan på Jägersro. Det nya hästcentret, som blir en del av en helt ny modern och hållbar stadsdel, är tanken att exempelvis solceller, batterier och smart styrning ska installeras. En modell som är en viktig del av framtidens energisystem.

Ambitionen är att testa så kallad områdesbalansering, vilket innebär att byggnaderna inom
området kan kommunicera med varandra. Bild: Krook & Tjäder.
Ambitionen är att testa så kallad områdesbalansering, vilket innebär att byggnaderna inom området kan kommunicera med varandra. Bild: Krook & Tjäder.

Öster om den gamla klassiska trav- och galoppbanan på Jägersro ska ett nytt och unikt hästcenter stå klart år 2024. Den nya travanläggningen kommer i stor uträckning att drivas av lokalt producerad el med exempelvis solceller, batterier och smart styrning.

– Det här är ett mycket spännande och banbrytande projekt som visar vägen för framtidens hållbara stadsutveckling och nästa generations smarta el- och värmestyrtekniker. Det är en ”game-changer” i utvecklingen av hållbara stadsdelar som på riktigt möjliggör klimat- och energiomställningen, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

Ambitionen är att testa så kallad områdesbalansering, vilket innebär att byggnaderna inom
området kan kommunicera med varandra, och förse respektive byggnad med överskottsel. På så sätt behöver Skånska Travsällskapet inte köpa el utifrån.

– Satsningen på klimatsmarta energilösningar ligger helt i linje med vårt mål om att skapa Europas ledande hästcenter, säger Kent Öhlander, vd på Skånska Travsällskapet.

Byggnaderna kommer även kunna kommunicera och förse det allmänna elnätet med el när efterfrågan är som störst och behövs någon annanstans. Nästa steg i projektet blir att analysera behovet och undersöka vilka el-, värme- och energilösningar som är aktuella för området. Arbetet kommer att ske i samarbete med sistaårsstudenter vid Lunds Tekniska Högskola, LTH.

– Vi vill skapa ett profilområde i Malmö och vi vill vara med och bidra till utvecklingen av energiteknik och innovation, säger Kerstin Peterson-Brodda, styrelseordförande Skånska Travsällskapet.

Fakta:
Konceptet för utvecklingen av det nya Jägersro är baserat på pilotprojektet i den skånska byn Simris, där E.ON skapade Sveriges första lokala energisystem

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ambitionen är att testa så kallad områdesbalansering, vilket innebär att byggnaderna inom
området kan kommunicera med varandra. Bild: Krook & Tjäder.
Ambitionen är att testa så kallad områdesbalansering, vilket innebär att byggnaderna inom området kan kommunicera med varandra. Bild: Krook & Tjäder.
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Åtgärdsförslag för att effektivisera utbyggnaden av elnätet överlämnas till regeringen29.1.2021 11:00:17 CET | Pressmeddelande

Energiomställningen och elektrifieringen av Sverige kräver omfattande förstärkningar och utveckling av elnätet. Svenska kraftnät, tillsammans med regionnätsföretagen E.ON Energidistribution, Ellevio, Jämtkraft, Skellefteå Kraft Elnät, och Vattenfall Eldistribution, överlämnar nu konkreta åtgärdsförslag till energiminister Anders Ygeman (S). Effektivare tillståndsprocesser som tar hänsyn till system- och beredskapsperspektivet, tydliga riktlinjer för teknikval, utpekande av områden för riksintresse för energidistribution och översyn av lagstiftningen för kommunala energiplaner.

Ökning av antalet strömavbrott på grund av avgrävda elkablar26.1.2021 11:13:44 CET | Pressmeddelande

Över 2000 strömavbrott i E.ONs elnät under förra året orsakades av elkablar som skadats i samband med grävarbete. Det är över 100 fall fler än året innan, enligt ny statistik från E.ON. Det innebär inte bara strömavbrott för hushållen, det är också en allvarlig risk som är förenad med direkt livsfara. Nu vill E.ON att fler aktörer som gräver tar riskerna och konsekvenserna på större allvar och säkerställer var kablarna går - innan skopan sätts i marken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum