Svenska Träskyddsföreningen

Jälundsbron har chans att vinna Träskyddspriset 2020

Dela

Den 127 meter långa träbron för biltrafik vid sjön Inbåven nära Gnesta och med anor från mitten av 1800-talet har nu fått nytt liv genom en rekonstruktion. Bron är ett av hittills fem tävlingsbidrag som nu har chansen att vinna Träskyddspriset 2020.

Bron är ett av hittills sex tävlingsbidrag som nu har chansen vinna Träskyddspriset 2020.
Bron är ett av hittills sex tävlingsbidrag som nu har chansen vinna Träskyddspriset 2020.

 – Det är en mycket vacker bro som fungerar som transportled för fordon. Konstruktionen visar prov på goda kunskaper om trämaterialets tekniska och estetiska egenskaper. Därmed är den ett värdigt tävlingsbidrag, säger Fredrik Westin, VD för Svenska Träskyddsföreningen.

Under våren 2019 påbörjades arbetet med att riva delar av bron, i nästa fas byttes delar ut och bron rekonstruerades. På så vis har Trafikverket bevarat dess kulturhistoriska värde och ersatt räcken och körbana i klimatsmarta, hållbara och moderna konstruktioner i impregnerat trä. År 2020 öppnades bron på nytt.

Svenska Träskyddsföreningen vill uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling som görs med stil och med trä. Därför har föreningen beslutat att instifta ett årligt pris, Träskyddspriset 2020, som därmed delas ut för första gången i år. Avsikten är att lyfta fram goda exempel som kan inspirera kommuner och beställare till att bygga mer med trä främst i svenska stadsmiljöer. Jälundsbron är värd att uppmärksammas.

– Här knyts arv, modernitet, funktionalitet och miljömedvetenhet ihop i ett konkret och föredömligt exempel, säger Fredrik Westin.

Nomineringstiden för ytterligare tävlingsbidrag går ut den 9 augusti.Den slutliga vinnaren kommer att uppmärksammas senare i höst.

Tävlingsbidrag hittills är:

Skellefteå – tillgänglighetsanpassade bad- och fiskebryggor

Umeå – Upprustade och moderniserade Rådhusparken

Gnesta – Varsamt restaurerade Jälundsbron

Nacka – Marinstaden vid Svindersviken

Växjö – Vattentorget i centrala Växjö

Om Träskyddspriset

Svenska Träskyddsföreningen vill uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling som görs med stil och med trä. Därför har föreningen beslutat att inrätta ett årligt pris, med start från i år, Träskyddspriset 2020. Avsikten är att lyfta fram goda exempel som kan inspirera till att bygga mer med trä i stadsbyggnad.

Stadsbyggnadsprojekt som nomineras och koras bedöms efter följande kriterier:

  • God arkitektur och funktion – stad och samhälle utvecklas genom form, funktion, trygghet och nytta
  • Trämaterialets tekniska och estetiska egenskaper används på ett kunnigt sätt och spelar en framträdande roll
  • Hållbarhet och miljö med ett helhetsperspektiv under livscykeln är medvetna val
  • Träskyddskunskap framträder i val av konstruktion och material – lång förväntat livslängd och resurseffektivt underhåll under låg tid
  • Aktualitet, nyskapande och inspirerande goda exempel där en eller flera faktorer bidrar till ett föredöme

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bron är ett av hittills sex tävlingsbidrag som nu har chansen vinna Träskyddspriset 2020.
Bron är ett av hittills sex tävlingsbidrag som nu har chansen vinna Träskyddspriset 2020.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Träskyddsföreningen
Svenska Träskyddsföreningen
Box 22307
SE-104 22 Stockholm

+46 (0)8 791 23 60https://traskydd.com

Svenska Träskyddsföreningen företräder den svenska träskyddsindustrin och verkar för att svenskt trä används mer av fler. Rätt trä på rätt plats är vårt motto. Beständigt NTR-märkt virke är det miljöriktiga valet när man bygger ute.

Följ Svenska Träskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Träskyddsföreningen

Regionråd tar plats i jury för nationellt träskyddspris2.7.2020 08:01:19 CESTPressmeddelande

Lars Holmin, regionråd (M) i Västra Götaland, kommer att ingå i juryn för nyinstiftade Träskyddspriset 2020. Bakom priset står Svenska Träskyddsföreningen i syfte att uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling i utemiljöer som görs med stil och med trä. Avsikten är att lyfta fram goda exempel som kan inspirera till att bygga mer med trä i stadsbyggnad, med särskilt fokus på utemiljöer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum