Umeå kommun

​Jämställdhetsanalys av kommunens budget

Dela

Liksom i fjol har jämställdhetsutskottet budgeterat för en jämställdhetsanalys av Umeå kommuns budget under 2018. Satsningen är bärande för att uppnå det mål för 2019 som kommunfullmäktige beslutat om.

Jämställdhetsbudgetering (på engelska: ”gender budgeting”) innebär att utvärdera om inkomster och utgifter fördelas så att jämställdhet främjas. Kommunfullmäktige har beslutat att hela kommunens budget vara jämställdhetsanalyserad år 2019, och jämställdhetsutskottet har avsatt 200 000 kr i år för detta arbete.

– Det ska användas för utbildningsinsatser och konsultstöd. I övrigt omfattar budgeten bland annat olika utåtriktade aktiviteter, säger jämställdhetsutskottets ordförande Emma Vigren (S).

Här är några av övriga budgetposter:

  • Genomföra ett årligt tema med aktiviteter som riktar sig internt och externt (ex. utbildning och seminarier samt utåtriktad verksamhet som riktar sig till invånare i Umeå kommun)
  • Genomföra eller samverka i genomförandet av minst två större seminarier med fokus på aktuella jämställdhetsfrågor
  • Ansöka om minst ett externt projekt per år där jämställdhet är en bärande del av arbetet
  • Stötta verksamheter i deras jämställdhetsarbete genom att se över metoder för hur ett hållbart och långsiktigt jämställdhetsarbete säkerställs

Mer information:

Emma Vigren (S)
ordförande
jämställdhetsutskottet
Umeå kommun
070-669 01 18
emma.vigren@umea.se

Tina Myhrberg (M)
vice ordförande
jämställdhetsutskottet
Umeå kommun
070-680 69 98
tina.myhrberg@umea.se

Linda Gustafsson
jämställdhetsstrateg
Umeå kommun
070-611 10 44
linda.gustafsson@umea.se

 

 

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Positivt besked för nio nya flerbostadshus på Ålidhem23.5.2019 17:02:02 CESTPressmeddelande

Bostaden har sökt Bygglov för nio nya flerbostadshus vid Magistervägen på Ålidhem. Husen byggs till stora delar på befintliga parkeringsplatser. Ett nytt parkeringsgarage ska planeras i anslutning till de nya husen men trots det saknas det 116 parkeringsplatser enligt parkeringsnormen. Förutsatt att parkeringsgaraget, som är ett separat bygglovsärende, får godkänt ställer sig byggnadsnämnden positiv de nya flerbostadshusen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum