Uppsala kommun

Jämställdhetsbidrag införs för dameliten i Uppsala

Dela

Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala har beslutat att införa ett särskilt jämställdhetsbidrag för dameliten i Uppsala. Bidraget ska kunna ges som ett lokalstöd till en förening för inhyrning på kommunala elitarenor och idrottsevenemang som bedrivs med en tydlig jämställdhetsinriktning.

Jämställdhetsbidraget uppfyller kommunens inriktningsmål 1, Uppsala kommun ska ha en jämställd och hållbar ekonomi. Kommunens resurser ska fördelas jämställt. Kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter och ska ges lika villkor och möjligheter att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling.

- I Uppsala ska vi ha en jämställd idrott, men vi har en bra bit kvar. Kvinnors idrottande har fortfarande väldigt mycket sämre ekonomiska förutsättningar än mäns och det kan jag inte acceptera. Genom det här jämställdhetsbidrag tar vi ett steg för att rätta till den skeva fördelningen, säger Maria Patel (S), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Då det befintliga bidragsregelverket riktar sig till barn- och unga samt dess breddidrott föreslås att idrotts- och fritidsnämndens arbetsutskott får besluta om ansökta medel.

Uppsala uppmärksammades förra veckan när Sveriges bästa idrottskommuner rankades. Kommunen prisades för jämställdhetsarbetet som görs inom idrottsområdet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum