Socialdemokraterna

Jämställdhetskampanj – 100 år av kvinnlig rösträtt

Dela

Det är 100 år sedan riksdagen beslutade om kvinnlig rösträtt. Idag presenterar Socialdemokraterna en ny jämställdhetskampanj för att uppmärksamma detta.

Kvinnors rättigheter är fortfarande ifrågasatta. Krisdemokrater agerar gång på gång för att undergräva aborträtten, både genom att rösta emot den i Europaparlamentet och att driva på för vårdvägran, det vill säga att vårdpersonal exempelvis ska vägra att genomföra abort.

- Det kokar i mig, när jag måste står här, 100 år efter beslutet om kvinnlig rösträtt, och försvara kvinnors grundläggande rättigheter. Rätten att bestämma över sin egen kropp. Rätten till abort, säger Lena Hallengren (S), socialminister.

Margot Wallström har startat ett Facebook-evenamng med uppmaningen ”Höj din röst – 100 år av kvinnlig rösträtt”. Klockan 14.30 förtidsröstar hon på Europahuset tillsammans med flera kvinnor. Därefter talar hon på Sergels torg. Liknande evenemang växer fram och finns nu på minst 11 andra orter i landet.

- Under min politiska tid kämpade jag för kvinnors rätt till arbete. Fira detta jubileum om 100 år av kvinnlig rösträtt genom att gå och rösta. Kvinnors rättigheter hotas åter igen runt om i Europa men också i Sverige, säger Maj Lis-Lööw (S), tidigare statsråd och europaparlamentariker

Socialdemokraterna presenterar även en annonskampanj med fokus på jämställdhetsfrågan. Den 23 maj hade socialdemokraterna en annonskampanj i HD/Sydsvenskan med Heléne Fritzon med budskapet ”Du har fått en röst – använd den. Annars kommer någon annan att använda din tystnad”.

Idag, 24 maj, går en annonskampanj i DN, GP och HD/Sydsvenskan med Margot Wallström, med budskapet ”Våra rättigheter står på spel”.

Gå till Margots Facebook-evenemang här.

Se annonsbilderna längst ned på sidan här.

Presskontakt:
Johannes Svensson, 08-7002683, press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum