Jämtkraft

Jämtkraft säkrar effekt för företagsetableringar 

Dela

Jämtkraft investerar för att ta ut ytterligare 500 MW. En kraftig förstärkning som ska attrahera nya företag och industrier till regionen.

-        Det här är unikt i Sverige och EU, att kunna erbjuda 500 MW effekt från förnybar energi och med väldigt hög leveranssäkerhet. Den snabba elektrifieringen av samhället och effektbristen i södra Sverige gör vår region mer attraktiv för industrier och företag, säger Kerstin Arnemo styrelseordförande Jämtkraft. 

Investeringen ger förutsättningar för regionen att utvecklas, dels genom företagsetableringar  och dels genom inflyttning. För Jämtkraft är det en viktig del i fortsatt affärsutveckling eftersom det ger möjlighet att erbjuda fler små och stora kunder anslutning till elnätet.

Hur mycket är 500 MW?

Det finns i dag inte någon enskild industrikund i Sverige som nyttjar så mycket som 500 MW. Städerna Uppsala och Västerås tillsammans förbrukar lite mer än 500 MW.

Jämtkraft har nu valt att agera proaktivt för att säkra effekt och korta handläggningstider för nya industrier som vill etablera sig i regionen. Avtalet med Svenska Kraftnät innebär att Jämtkraft får möjlighet att ta ut 500 MW extra från stamnätet. Själva anslutningen, eller uttagspunkten, från Svenska Kraftsnäts stamnät till Jämktrafts regionnät, byggs i Midskog som ligger ett par mil utanför Östersund. Midskog är en av Sveriges största stamnätsstationer och en knutpunkt för strömförsörjning från norr till söder. 
 

-        Vi har pågående dialoger med kunder som behöver 200 MW eller mer, men det här avtalet säkrar också effekten för våra befintliga kunder. Även vi i vårt område står inför utmaningar med att få effekten att räcka till i den takt som samhället elektrifieras. Extra megawatt säkrar effekttillgången, säger Stefan Sedin, elnätschef Jämtkraft. 

 

Resurseffektivt 
En stor del av den förnybara energin som produceras i Sverige kommer från Jämtland, genom skog, vatten- och vindkraft. Genom att använda effekten där den produceras minskar förlusten som uppstår vid transport av effekten söderut. Jämtkraft samarbetar med Östersunds och Krokoms kommuner för att attrahera elintensiv industri till området. 

Nyckelord

Kontakter

Kerstin Arnemo, styrelseordförande Jämtkraft, 070 – 217 78 33 

Stefan Sedin, elnätschef Jämtkraft, 063 – 14 90 14  

Bilder

Om

Jämtkraft
Jämtkraft
Kyrkgatan 21
83125 Östersund

063-14 90 00https://www.jamtkraft.se

Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.

Följ Jämtkraft

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft

Jämtkraft och SkiStar går samman för hållbar fjällturism30.8.2021 17:17:25 CEST | Pressmeddelande

Partnerskapet mellan energibolaget Jämtkraft och den skandinaviska semesterarrangören SkiStar syftar till att tillsammans jobba för framtidens lösningar inom klimat och energi för fjälldestinationer. Som ett första steg i samarbetet som inleddes i dagarna bildas en arbetsgrupp, bestående av energi- och fastighetsexperter från de båda bolagen, som gemensamt ska arbeta för att hitta nya innovativa lösningar för hållbara boenden och transporter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum