Järfälla Kommun

Järfälla är länets bästa friluftskommun

Dela

Ett medvetet arbete med att utveckla och underlätta för friluftsliv har gett resultat och Järfälla är nu bäst bland kommunerna i Stockholms län. Med den stora andelen naturområden och tillgången till Mälaren har Järfälla mycket att erbjuda inom rekreation och friluftsliv.

Det senaste tillskottet av utegym finns på toppen av Brukets skidbacke i Görvälns naturreservat. Här finns även en vackert belägen grillplats.
Det senaste tillskottet av utegym finns på toppen av Brukets skidbacke i Görvälns naturreservat. Här finns även en vackert belägen grillplats.

Järfälla kommun har genom åren på olika sätt värnat natur- och kulturmiljö och friluftslivsvärden, bland annat genom att skapa naturreservat. Aktiv skötsel av natur- och kulturlandskap samt utveckling av olika anläggningar för friluftsliv har bidragit till att såväl kommuninvånare som besökare vistas allt mer i Järfällas naturområden.

– Det här gör mig stolt och glad. Grunden för en god livskvalitet i en boendemiljö tror vi är närhet till naturen och dess rekreationsmöjligheter som bidrar till ökad välmående och god folkhälsa. Vi har medvetet harmoniserat vår stadsutveckling med att öppna, sköta om och tillgängliggöra våra grönområden för att gagna friluftslivet, säger Aphram Melki (C), kommunalråd med ansvar för miljö och social hållbarhet.

Exempel på åtgärder som bidragit till att fler lockas ut i naturen:

  • Utegym. Senaste tillskottet är det nya gymet på skidbacken Brukets topp
  • Cykelparken Bruket Bike park
  • Utflyktslekparker
  • Cykel- och vandringsleder
  • Konstsnöspår
  • Skogsvård
  • Naturkarta
  • Fågelskådartorn
  • Informationsinsatser och naturguidningar

Järfälla har arbetat långsiktigt och målmedvetet med utvecklingen av naturområdena under många år. 

– Att vi hela tiden förbättrar oss och kan erbjuda en allt bättre natur- och fritidsupplevelse känns väldigt bra. Vi får också positiv respons från Järfällaborna, säger Järfällas kommunekolog, Katarina Ekestubbe.

Det goda samarbetet mellan olika verksamheter i kommunen bidrar starkt till det fina resultatet bland Sveriges friluftskommuner.  

– Det är roligt att kommunens samlade arbete för att erbjuda goda möjligheter till aktiv fritid och rekreation utomhus får det här erkännandet. Vi kommer att jobba vidare för att nå ännu högre i listan nationellt, säger Roger Vintemar, fritidschef i Järfälla. 

Om priset Sveriges friluftskommun

Priset Sveriges friluftskommun utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I undersökningen 2022 fick Järfälla 29,5 poäng (2021 var resultatet 26,5) av 32 möjliga och placerar sig på plats 26 i landet, men är alltså bäst av Stockholmskommunerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Det senaste tillskottet av utegym finns på toppen av Brukets skidbacke i Görvälns naturreservat. Här finns även en vackert belägen grillplats.
Det senaste tillskottet av utegym finns på toppen av Brukets skidbacke i Görvälns naturreservat. Här finns även en vackert belägen grillplats.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Järfälla har årets bästa förskolekök26.9.2022 13:02:00 CEST | Pressmeddelande

Almarevägens förskola i Järfälla har tilldelats titeln Årets förskolekök 2022 vid White Guide Junior-galan som gick av stapeln i Helsingborg den 20 september. Bland 20 andra nominerade förskolor från hela Sverige gick vinsten till Järfälla med motiveringen: ”I en förtrollad värld fylld av smaker, dofter, råvaror och ett och annat sagoväsen, läggs grunden till livslång matglädje och hållbara insikter.”

Hållbarhet i fokus när Riksbyggen och Storstaden Bostad vinner markanvisningar i Barkarby7.7.2022 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Järfälla kommun har utsett Riksbyggen och Storstaden Bostad till vinnare i markanvisningstävlingarna för kvarter 10 och 13 i Barkarbystaden. Båda bidragen möter Järfällas höga ambitioner att utveckla stadskvarter som bidrar till en hållbar och gestaltad livsmiljö. Faktorer som varit avgörande är NollCO2-certifierade byggnader, trähuskonstruktion, växthus på taken med odling för de boende och gröna väggar som en del av gestaltningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum