Järfälla Kommun

Järfälla först att upphandla solceller som tjänst

Dela

Järfälla är första kommun i landet att upphandla solceller som tjänst. Solpaneler på tio fastigheter ska förse kommunen med grön el.

Järfälla gymnasium är en av fastigheterna där solceller kommer installeras.
Järfälla gymnasium är en av fastigheterna där solceller kommer installeras.

Järfälla kommun har höga ambitioner med sitt klimatarbete och tar nu ytterligare kliv genom att handla upp solceller som tjänst. Det är den första offentliga upphandlingen i Sverige där elköpsavtal (internationellt känt som PPA, Power Purchase Agreement) för lokalproducerad solel upphandlas.

– Vi såg över hur vi på bästa sätt skulle installera solceller, och såg att det fanns andra vägar att gå än att äga panelerna själva. Upphandlingen med PPA innebär att vår förvaltning inte behöver lägga ner resurser på drift och monitorering av anläggningarna. Istället får vi ett fast pris per levererad kilowattimme som är lägre än priset som vi betalar för el från nätet, samtidigt som vi ökar mängden förnyelsebar elproduktion lokalt i Järfälla, säger Emanuel Olofsson, driftschef i Järfälla kommun.

Företaget Eneo Solutions, som vann upphandlingen, kommer att installera solpaneler på tio kommunala fastigheter, varav sju är skolor. Totalt kommer 770 kW installeras och ge fastigheterna lokalproducerad grön el.

– Järfälla kommun står i framkant med sitt hållbarhetsarbete och vi är glada att Eneo fått förtroendet att ansvara för solcellsprojektet, säger Hans Viken, affärsansvarig på Eneo Solutions.

Projektet innebär att Järfälla kommer närmare sitt mål om att öka den installerade effekten av egenproducerad förnybar el i fastighetsbeståndet till en megawatt innan år 2025.

Järfällas satsning är också tänkt att inspirera såväl lokalsamhället som andra kommuner.

Mer information

Emanuel Olofsson, driftschef, emanuel.olofsson@jarfalla.se, 08-580 288 82

Nyckelord

Bilder

Järfälla gymnasium är en av fastigheterna där solceller kommer installeras.
Järfälla gymnasium är en av fastigheterna där solceller kommer installeras.
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Pulshöjande aktiviteter ger bättre betyg visar forskning i Järfälla29.11.2018 07:01Pressmeddelande

Kan ett kort och intensivt träningspass före lektion leda till bättre resultat? Ja, absolut! Eleverna i forskningsprojektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” har i genomsnitt höjt sina betyg i svenska och engelska och mår dessutom mycket bättre. Fler skolor i Järfälla är nu på väg att testa konceptet och Izabela Seger, lektor och idrottslärare på Björkebyskolan är inbjuden att föreläsa runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum