Järfälla Kommun

Järfälla fortsätter att klättra i SKL:s ranking

Dela

Järfälla placerar sig på plats 80 av 290 när kommunerna rankas utifrån ett flertal faktorer som elevernas slutbetyg, gymnasiebehörighet och kunskapskrav. Det är en förbättring med 24 platser från föregående år. Även bland Stockholmskommuner i länet klättrar Järfälla till plats 18 (tidigare år plats 20) av 26.

Ett starkt meritvärde för kommunens elever (229,9, tidigare år 225,3) i jämförelse med övriga riket (223,5) gör att Järfälla klättrar i rankingen för fjärde året i rad, under dessa fyra år har kommunen klättrat från plats 141 till 80. Fler elever når kunskapskraven 76,2% (tidigare år 72,9%) och gymnasiebehörigheten bland elever i årskurs 9 har ökat till 83,6% (tidigare år 83.0%).

– Det här är ett kvitto på det goda arbete som görs av Järfällas lärare och skolledare. Från politiken har vi satsat särskilt på likvärdighet med mer resurser till de skolor som har störst utmaningar. I budget 2018 tar vi nästa steg med en historisk höjning av skolpengen från förskolan upp till årskurs 9, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Eva Ullberg (S).

Regelbundna uppföljningar, enkäter och analyser som förvaltningen analyserar och reflekterar tillsammans med kommunens förskolechefer och rektorer för att kunna se utveckling över en längre tid är ett av skälen till de positiva resultaten.

– Vi har engagerade lärare och skolledare som varje dag arbetar för att motivera och stimulera inlärningen hos våra barn och elever, och vårt arbete fortsätter för ökad måluppfyllelse, säger Barn- och ungdomsdirektör Minna Avrin.

2016 års siffror i databasen Kolada har inte räknat med nyinvandrade elever och elever med okänd bakgrund. Siffrorna i denna text inkluderar alla elever i Järfälla, oavsett bakgrund.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Pulshöjande aktiviteter ger bättre betyg visar forskning i Järfälla29.11.2018 07:01Pressmeddelande

Kan ett kort och intensivt träningspass före lektion leda till bättre resultat? Ja, absolut! Eleverna i forskningsprojektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” har i genomsnitt höjt sina betyg i svenska och engelska och mår dessutom mycket bättre. Fler skolor i Järfälla är nu på väg att testa konceptet och Izabela Seger, lektor och idrottslärare på Björkebyskolan är inbjuden att föreläsa runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum