Järfälla Kommun

Järfälla inför GVI mot grovt våld

Dela
I Järfälla ska invånare, besökare och företagare kunna känna sig trygga oavsett plats och tid på dygnet. Som ett led i arbetet för ett tryggare Järfälla kommer kommunen tillsammans med lokalpolisområde Järfälla/Upplands-Bro, Kriminalvården samt Upplands-Bro kommun att börja arbeta utifrån den uppmärksammade strategin Group Violence Intervention (GVI) som syftar till att stoppa det grova våldet inom kriminella grupperingar.

Strategin GVI handlar om att stoppa grovt våld och våld med skjutvapen som utförs av kriminella grupperingar samt öka tryggheten i samhället. En central utgångspunkt i GVI är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. Nu ansluter sig Järfälla kommun och tecknar avtal med Polisen och Kriminalvården.

– Jag är väldigt glad över att Järfälla kommun nu implementerar GVI-metoden tillsammans med Polisen och Kriminalvården. Det är ett viktigt led i arbetet med att få fler att lämna en kriminell livsstil och att minska det grova våldet som utförs av gängkriminella. Ytterst handlar det om att arbeta brottsförebyggande och säkerställa ett tryggt och säkert Järfälla, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Samarbetet utvecklas 

Järfälla kommun har ett väl fungerande samarbete med lokalpolisen, bland annat kring utsatta områden och så kallade avhoppare. Genom avtalet om GVI utvecklas samarbetet ytterligare, något som lokalpolisområdeschef Torgny Söderberg ser positivt på.

– Vi har sedan tidigare en väl etablerad samverkan med Järfälla och Upplands Bro kommun. Med GVI-strategin kopplar vi nu på Kriminalvården vilket ger en utökad samverkan med ett tydligt och gemensamt fokus och mål. Tillsammans ska vi rikta resurser och insatser med fler verktyg för en gemensam kraftansträngning mot ett fåtal våldsdrivna aktörer som påverkar lokalpolisområdet.

Förutom Polismyndigheten stöttar de nationella myndigheterna Brottsförebyggande rådet och Kriminalvården de lokala aktörerna i arbetet med GVI.

– Kriminalvårdens viktigaste uppdrag är att minska återfall i brott och göra Sverige tryggare och säkrare. Att aktivt arbeta med att få kriminella personer att göra bättre val är en viktig del av vårt jobb. Därför är vi mycket glada för att GVI nu startar även i Järfälla. Kriminalvården har mycket att bidra med, säger Cecilia Löfström, frivårdschef på Kriminalvården.

Detta är GVI

Strategin Group Violence Intervention (GVI) – Gruppvåldsintervention på svenska – arbetades fram i USA på 1990-talet och går i korthet ut på att mobilisera polis, kommun och civilsamhälle runt det gemensamma målet att stoppa grovt våld. GVI togs till Sverige i slutet av 2010-talet. När strategin används i Malmö kallas den "Sluta skjut".

Nyckelord

Kontakter

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd samt ordförande i Järfälla Näringsliv AB.

Presskontakt, 070-002 49 59.

Tel:070-002 49 59

Torgny SöderbergLokalpolisområdeschefPolismyndigheten

Tel:114 14

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum