Järfälla Kommun

Järfälla kan bli Sveriges bästa miljökommun

Dela

Järfälla klättrar för tredje året i rad i kommunrankningen över Sveriges bästa miljökommuner, en ranking som tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar för nionde året i rad. För första gången är Järfälla en av tio finalister och kan därmed bli Sveriges miljöbästa kommun.

För att bli en ledande miljökommun och för att ta ett bredare grepp kring miljö- och hållbarhetsfrågorna har Järfälla sedan en tid tillbaka såväl miljöpolicy som en miljöplan. Kommunen har satsat på en miljöstrategisk enhet centralt placerad på kommunstyrelseförvaltningen för att få en överblick över hållbarhetsarbetet. Hela organisationen är certifierad enligt Svensk miljöbas standard där även den sociala dimensionen ingår. Kommunfullmäktige beslutade därför också nyligen om att bli en Fairtrade City.

– Järfälla bygger för en hållbar framtid och har högt satta mål att vara en ledande miljökommun med aktivt omställningsarbete. Rankingen visar att vi arbetar i rätt riktning, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad.

Under hösten 2017 fortsätter arbetet med utvecklingen av hållbar infrastruktur. Fokus ligger på den framtida tunnelbanan, att bygga kollektivtrafiknära samt på laddplatser för elbilar för att få fler att välja elbilen.

– Järfälla är en förebild med högt ställda miljömål. Vi hoppas att länets övriga kommuner låter sig inspireras av denna gröna toppkommun. Kraven som ställs blir tuffare för varje år, säger Mikael Salo, Aktuell Hållbarhets chefredaktör, i ett pressmeddelande från tidningen.

Om Sveriges bästa miljökommun

Granskningen av miljöarbetet i kommunen har skett genom en enkät från tidningen Aktuell Hållbarhet samt genom uppgifter från bland annat Kolada, Vattenmyndigheterna, Boverket, Försäkringskassan, Skolverket, Valmyndigheten och SCB. Den 28 juni offentliggörs vinnaren av Sveriges bästa miljökommun 2017.

Mer om rankingen finns att läsa på Aktuell Hållbarhets webbplats, www.aktuellhallbarhet.se

Mer information

Jenny Ångman, miljöstrategisk chef, jenny.angman@jarfalla.se, 08-580 289 25

Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordf, claes.thunblad@jarfalla.se, 070-002 33 92

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum