Järfälla Kommun

Järfälla kommun upphandlar tjänst för avhoppare

Dela

Som första kommun i Sverige har Järfälla gjort en upphandling kring avhopparverksamhet. De människor som vill lämna ett kriminellt liv och har skyddsbehov ska kunna göra det på ett säkert sätt.

­– Vi utökar det viktiga arbetet som gör att fler människor kan lämna en kriminell livsstil. Avhopparverksamheten har visat sig vara ett effektivt sätt att se till så att dessa individer inte återfaller i brottslighet, säger Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden.

Socialnämnden i Järfälla har de senaste åren uppmärksammat att personer som vill hoppa av kriminell verksamhet - och som har skyddsbehov - har ökat. Detta är ett nytt behov, en ny typ av fråga och det möter nu kommunen upp.

Socialtjänsten stöttar dem som är beredda att ta steget att lämna grov kriminalitet bakom sig och samarbetar alltid med BOPS, polisens brottsoffer- och personsäkerhetsverksamhet, i dessa ärenden.

­– Järfälla är en kommun som ligger i framkant, vi är förutseende och vi vet att det här är ett område som vi behöver vara aktiva på, säger Dan Engstrand.

Socialförvaltningen har på uppdrag av socialnämnden granskat behovet och menar i en rapport att upphandling av tjänster för avhoppare är en viktig insats, bland flera andra aktiviteter.

Upphandlingen har genomförts i samverkan med Upplands-Bro kommun för att säkerställa att krav och verksamhetens innehåll ska överensstämma med avhopparnas behov. Kärnan är att först och främst se den enskildes behov.

År 2020 har socialtjänsten haft två fall där skyddsbehov varit aktuellt för avhoppare.

Definition av avhoppare

Polismyndighetens definition av en avhoppare är en person som väljer att lämna en kriminell gruppering, nätverk eller organiserad brottslighet och som därför riskerar att bestraffas för sitt utträde och därmed har en latent eller konkret hotbild kopplad till sig. Kriterier och villkor är att personen är minst 18 år, är motiverad att lämna, har ett skyddsbehov samt lämnar samtycke till informationsutbyte.

Kontaktpersoner

Dan Engstrand (M), kommunalråd och socialnämndens ordförande, via presskontakt John Backvid, 08-580 286 51, john.backvid@jarfalla.se.

Lotta Erlandsson, avdelningschef IFO/Socialtjänsten, 08-580 293 04, lotta.erlandsson@jarfalla.se

Nyckelord

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden
och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler
besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Serneke och Järfälla avtalar om stadsutveckling med idrott och kultur i centrum15.12.2020 07:15:00 CETPressmeddelande

Järfälla kommun och Serneke tecknar köpe- och exploateringsavtal för utveckling av sju kvarter om totalt 130 000 kvm BTA i Barkarby. Serneke planerar för en blandstad med stort inslag av idrott och kultur med Stockholmregionens första skidslinga inomhus i kombination med kontor, hotell, konferens, bostäder, handel och service. Kvarteren ligger i direkt anslutning till Barkarby station, ett av Stockholmsregionens största framtida trafiknav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum