Järfälla Kommun

Järfälla satsar på bolag för forskning och utveckling inom samhällsbyggnad

Dela

Järfälla kommun blir delägare i bolaget Barkarby Science Park tillsammans med intresserade parter inom näringsliv, akademi och samhälle. Barkarby Science Park ska satsa på forskning, utveckling och entreprenörskap inom hållbar samhällsbyggnad och stadsutveckling.

Barkarby Science Park etableras i Järfälla där Barkarbystaden, norra Europas största område för stadsutveckling, växer fram. Barkarby Science Park blir en arena där näringsliv, akademi och samhälle tillsammans kan driva forskning, utveckling och skapa förutsättningar för att ny teknik och nya metoder inom hållbar stadsutveckling snabbt kan testas i verkliga förhållanden och få praktisk tillämpning.

– I Barkarby har vi just nu norra Europas största stadsutvecklingsområde. Vi vill att det också ska bli den bästa staden att leva i. Genom det här samarbetat kommer idéer och innovativa lösningar inom hållbar samhällsbyggnad att kunna utvecklas och förverkligas här i Järfälla, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Järfälla kommun driver redan i dag ett antal utvecklingsprojekt för hållbar samhällsutveckling i nära samverkan med andra aktörer.

– Vår bedömning är att det finns ett brett intresse och goda förutsättningar att etablera Barkarby Science Park AB. I ett gemensamt ägt bolag får delägarna en enkel och tydlig samverkansform, säger Claes Thunblad.

Beslutet om att Järfälla kommun blir delägare i Barkarby Science Park fattades av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 6 mars. Järfälla kommun investerar 200 000 kr i aktiekapital samt 1,7 MSEK för driftkostnader 2017 och 2018. Investeringen finansieras med intäkter från exploatering. Nästa steg i processen är att tillsammans med övriga delägare ta fram aktieägaravtal, bolagsordning och ägardirektiv för bolaget.

Mer information

Christina Rapp Lundahl, kommundirektör, christina.rapp.lundahl@jarfalla.se, 08-580 282 86

Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande, claes.thunblad@jarfalla.se, 070-002 33 92

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Stad möter natur med en kaj mot det gröna och landningsbanan som aktivitetsyta. Barkarbystaden, Järfälla. Visionsbild 2030.
Stad möter natur med en kaj mot det gröna och landningsbanan som aktivitetsyta. Barkarbystaden, Järfälla. Visionsbild 2030.
Ladda ned bild
Tunnelbanetorget, Barkarbystaden, Järfälla. Visionsbild 2025.
Tunnelbanetorget, Barkarbystaden, Järfälla. Visionsbild 2025.
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum