Järfälla Kommun

Järfälla uppmanar till stopp för inköp av byggmaterial från Ryssland och Belarus

Dela

Järfälla kommun kommer att uppmuntra anlitade entreprenörer och avtalade leverantörer att undvika inköp och leveranser av bland annat stål- och järnprodukter, träprodukter och bitumenprodukter från Ryssland och Belarus där så är möjligt.

EU beslutade den 2 mars att det ska vara förbjudet att importera, köpa eller transportera järn- och stålprodukter som har sitt ursprung i eller har exporterats från Ryssland. EU beslutade även att det är förbjudet att till EU importera träprodukter, cementprodukter, järn- och stålprodukter samt gummivaror, mineralprodukter samt kaliumkloridprodukter som har sitt ursprung i Belarus. Båda besluten trädde i kraft den 15 mars 2022 och gäller inte redan ingångna avtal.

För att så snabbt som möjligt få effekt av EU:s beslut är det viktigt att kommunen också fattar ett snabbt beslut om att i största mån undvika inköp, direkt eller via leverantörer, av produkter som enligt förordningarna är förbjuda att importera, köpa eller transportera inom EU. Därför har det varit nödvändigt med ett så kallat ordförandebeslut, fattat av kommunstyrelsens ordförande.

– I det läge vi befinner oss i så är det angeläget att Järfälla kommun tar ansvar. Därför är ett beslut om att i största mån undvika inköp, direkt eller via leverantörer, av produkter som enligt förordningarna är förbjuda att importera, köpa eller transportera inom EU ett viktigt ställningstagande, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Ersättningsmaterial

Ersättningsmaterial ska godkännas av kommunens beställarombud eller den funktion inom kommunen som är mest lämpad att fatta beslut om ersättningsmaterial. Beslutet kan innebära försening av leveranser till kommunen samt medföra en ökad kostnad.

Via upphandling ska krav ställas som medför att produkter som omfattas av de nya EU-förordningarna som produceras eller exporteras från Ryssland och Belarus undviks där så är möjligt.

Fakta EU-förordningar

EU fattade, genom förordning 2022/428 den 2 mars 2022 beslutet att det är förbjudet
att importera, köpa eller transportera järn- och stålprodukter som har sitt ursprung i eller
har expo1terats från Ryssland.

Genom förordningen 2022/355 beslutades också att det är förbjudet att till EU importera
träprodukter, cementprodukter, järn- och stålprodukter samt gummivaror, mineralprodukter
samt kaliumkloridprodukter som har sitt ursprung i Belarus.

Båda besluten trädde i kraft den 15 mars 2022 och gäller inte redan ingångna avtal.

Nyckelord

Kontakter

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd samt ordförande i Järfälla Näringsliv AB.

Presskontakt, 070-002 49 59.

Tel:070-002 49 59

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum