Järfälla Kommun

Järfälla växlar upp bostadsbyggandet med rekordplan

Dela

Nu lägger Järfälla kommun i nästa växel i bostadsbyggandet och går ut på samråd med sin hittills största detaljplan omfattande 4 000-5 000 bostäder, arbetsplatser, skolor och handel i Barkarbystaden. Järfälla kommun arbetar just nu med detaljplaner i hela Järfälla omfattande totalt cirka 10 000 nya bostäder.

Järfälla kommun växlar upp bostadsbyggande och går nu ut i samråd med sin största detaljplan någonsin, Barkarbystaden 3. Planen, som bygger på Program för Barkarbystaden från 2015, omfattar 4 000-5 000 bostäder, arbetsplatser, skolor och handel i tunnelbanans närområde. Det blir därmed den hittills största utbyggnadsetappen i Barkarbystaden.

Järfälla växer i alla kommundelar och just nu pågår arbete med detaljplaner omfattande totalt cirka 10 000 nya bostäder.

– Nu stärker vi Järfällas position som regionens tillväxtnod och skickar ut Sveriges största detaljplan - med upp till
5 000 bostäder - på samråd, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Kvartersstaden växer

I Barkarbystaden 3 byggs bostäderna liksom tidigare i kvartersstad med lokaler i bottenvåningen. Förutom klassiska stadskvarter blir det en öppen struktur med stadsradhus och annan småskalig bebyggelse. Som komplement till det stora antalet bostäder planeras flera förskolor samt en stor skola för årskurs F-9. Även en ny idrottplats finns med i planerna.

– Vi försöker skapa en varierad och attraktiv stadsmiljö där bostäder, arbetsplatser, kontor, handel och andra verksamheter, förskolor, skola, parker och torg blandas för att skapa en innehållsrik och varierad stad, berättar Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla.

Fakta

Detaljplanen för Barkarbystaden 3 skickas ut på samråd under andra hälften av september och hela oktober för att närboende och andra Järfällabor, fastighetsägare, organisationer och myndigheter ska kunna lämna synpunkter på planförslaget. Kommunens förhoppning är att det första spadtaget för Barkarbystaden 3 kan tas under 2018.

Nyckelord

Kontakter

Claes Thunblad (S)Kommunstyrelsens ordförande

Claes Thunblad är ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd sedan 20 oktober 2014. Presskontakt: Fredrik Ståhl, 070-002 33 92 eller fredrik.stahl@jarfalla.se

070-002 33 92 claes.thunblad@jarfalla.se

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Pulshöjande aktiviteter ger bättre betyg visar forskning i Järfälla29.11.2018 07:01Pressmeddelande

Kan ett kort och intensivt träningspass före lektion leda till bättre resultat? Ja, absolut! Eleverna i forskningsprojektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” har i genomsnitt höjt sina betyg i svenska och engelska och mår dessutom mycket bättre. Fler skolor i Järfälla är nu på väg att testa konceptet och Izabela Seger, lektor och idrottslärare på Björkebyskolan är inbjuden att föreläsa runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum