Järfällahus Ab

​Järfällahus välkomnar 16-åringar i bostadskön från 1 mars

Dela

Den 1 mars moderniseras reglerna för Järfällahus externa bostadskö, alltså den kö som är till för de som bor eller arbetar i Järfälla men inte redan bor hos Järfällahus. En av förändringarna är att 16-åringar då kan ställa sig i kön.

Flera av regeländringarna hänger ihop med den allt längre kötiden. När de nuvarande reglerna kom till tog det ungefär två år att få ett förstahandskontrakt. Idag har kötiden mer än fördubblats. Detta har Järfällahus styrelse tagit hänsyn till när de i höstas fattade beslut om förändringarna, som nu införs i samband med en uppgradering av vårt marknadssystem.

Ändringarna i korthet förklarade av Katharina Arvidsson, marknads- och informationschef med ansvar för uthyrningsverksamheten:

Inloggning en gång om året

Hittills har man varit tvungen att logga in på Mina sidor var tredje månad för att behålla sin kötid. Från 1 mars räcker det med minst en gång om året. Vi vill ha aktiva sökande i kön. Med den nya regeln blir det ungefär lika många inloggningar totalt som det var tänkt från början när kön var kortare.

Vi skickar påminnelser

Från 1 mars skickar vi ut en påminnelse när det är dags att logga in. Det är uppgraderingen av vårt marknadssystem som ger oss den möjligheten. Vi mejlar då till den e-postadress man registrerat och verifierat på Mina sidor.

Spärr i ett halvår om du tackar nej för ofta

Tidigare förlorade man sin kötid om man tackade nej eller inte hörde av sig tre gånger, när man blivit erbjuden den lägenhet man sökt. Nu blir man istället spärrad i sex månader. Målet med regeln är liksom förut att man bara ska söka de lägenheter man verkligen är intresserad av. Annars förbrukas resurser och andra, mer angelägna sökande missgynnas i onödan.

Man kan köa från den dag man fyller 16

Hittills har 18 år varit gränsen. Från 1 mars kan man köa från sin sextonde födelsedag, även om man fortfarande måste vara 18 för att faktiskt kunna teckna ett kontrakt. Regeländringen ger ungdomar en bättre chans att få en bostad tidigare.

Järfällaanknytning under minst halva kötiden

Hittills har det varit ett krav att man bott eller arbetat i Järfälla under hela kötiden. Nu räcker det med minst 50 %. Det innebär att man kan tillgodoräkna sig sina köpoäng även om man av någon anledning lämnar kommunen under kötiden. Man måste dock bo eller arbeta i Järfälla vid det tillfälle man registrerat sig i kön.

- De nya reglerna innebär inte mindre ansvar för den som köar, säger Katharina Arvidsson. Att vara en aktiv sökande som loggar in i tid är fortfarande lika viktigt. Men vi har anpassat regelverket till rådande verklighet med långa kötider. Järfällahus stöder på många sätt kommunens barn och ungdomar, och nu är vi mycket glada att kunna välkomna sexton- och sjuttonåringar in i vår bostadskö för första gången!

Kontakter

Bilder

Om

Järfällahus Ab
Järfällahus Ab
Drabantvägen 2
17750 Järfälla

08 - 580 836 00https://jarfallahus.se/

Järfällahus är ett bostadsföretag i stark utveckling och med stor framtidstro. Bolaget går in i en fas med både nybyggnation och stora moderniseringsprojekt. Bolaget äger ca 5 600 lägenheter och ca 60 000 kvm lokaler belägna i Järfälla kommun nordväst om Stockholm. Bolaget ägs till 100 % av Järfälla kommun och har ett uttalat uppdrag att bidra till kommunens utveckling och expansion.

Följ Järfällahus Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfällahus Ab

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum