Järfälla Kommun

Järfällas egen resursskola hjälper elever att lyckas

Dela

Järfälla fortsätter att satsa på förebyggande insatser som ger unga en bra och trygg start i livet. I Järfällas resursskola får elever med omfattande skolsociala behov bästa möjliga förutsättningar att klara skolan i sin hemkommun.

– Det här är en ny satsning där elever, vårdnadshavare, skola och socialtjänst jobbar tillsammans. Nu ökar förutsättningarna för att fler elever i Järfälla får gymnasiebehörighet i årskurs 9 och en tryggare skolmiljö och skolgång, säger Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Att klara grundskolan med godkända betyg och vara del av ett socialt sammanhang i och utanför skolan är viktiga skyddsfaktorer för att undvika sociala problem. Genom satsningen på en lokal resursskola i Järfälla kan fler barn med omfattande behov erbjudas en trygg skolgång i hemkommunen och slippa långa resvägar.

Resursskolan är utformad för barn i grundskoleåldern med omfattande skolsociala problem och behov, till exempel omfattande frånvaro och sociala svårigheter. Skolan, som är en del av Fjällenskolan i Viksjö, är ett samarbete mellan socialförvaltning och barn- och ungdomsförvaltning. Här får eleverna individuell stöttning av en lokal resursgrupp bestående av lärare, socionomer och fritidspedagoger.

– Det är bra och viktigt att Järfälla satsar på förebyggande insatser i ett tidigt skede. Genom den här typen av insatser ökar vi också stödet de till barn och unga som har stora behov, säger Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden.

Individuell planering

I nära samarbete med vårdnadshavare får varje elev en individuell planering för att lyckas med skolan. Fokus ligger på att stärka det som fungerar bra hos varje elev. Skoldagen anpassas, men undervisningen följer den ordinarie läroplanen.

Kommunens mål med satsningen:

  • Eleven ska uppnå godkända betyg i år nio och få gymnasiebehörighet.
  • Eleven ska ha skolnärvaro.
  • Eleven ska uppleva en trygg skolmiljö med studiero.
  • Eleven ska lära sig strategier att hantera sin skola och vardag.
  • Vårdnadshavare ska få strategier för att kunna stötta sina barn.

Skolan startade i oktober 2020 och har för närvarande fem elever. Det går inte att ställa sig i kö till resursskolan. Elever med särskilda behov ska i första hand erbjudas stöd av den skola där hen går. Beslut om placering fattas gemensamt av socialförvaltning och barn- och ungdomsförvaltningen.

Nyckelord

Kontakter

Nikoletta Jozsa (L)Kommunalråd

Nikoletta Jozsa är kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Järfälla. Presskontakt: Anders Bengtsson
anders.bengtsson@jarfalla.se, 08-580 286 48 (kansli)

Tel:08-580 286 48Nikoletta.jozsa@jarfalla.se

Dan Engstrand (M)Kommunalråd och ordförande i socialnämnden

Presskontakt John Backvid, 070-002 49 59.

Tel:070-002 49 59

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum