Järfälla Kommun

Järfällas näringsliv tar ett allt större socialt ansvar

Dela

Många kommuner runtom i Sverige samarbetar aktivt med det lokala näringslivet för att utveckla socialt ansvarstagande och engagemang. Järfälla kommun är inget undantag. Även här väljer allt fler lokala företag att engagera sig i sociala frågor.

Socialt ansvarstagande kan exempelvis ske genom att ett företag erbjuder praktik och utbildningsplatser till ungdomar eller personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

"Glädjande se hur företag engagerar sig"

Det kan även handla om att bidra ekonomiskt till den lokala idrotts- och föreningsverksamheten. Det kan också handla om att ge praktisk hjälp till föreningar som arbetar med att utveckla och utbilda ungdomar, arbetslösa eller människor i socialt utanförskap. Ett annat exempel är flyktingmottagandet.

– Det är väldigt glädjande att se hur företagen i Järfälla mer och mer väljer att engagera sig i lokala samhällsfrågor. Att till exempel se hur Ikea gör en stor insats för flyktingar här i Järfälla, eller hur bostads- och byggbolag tar emot välfärdsjobbare gör mig glad och stolt över näringslivet i Järfälla, säger Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande.

Ungas sommarjobbsgaranti aktuell 2016

Ett konkret exempel på socialt ansvarstagande är att erbjuda platser för sommarjobb i samverkan med kommunen genom en sommarjobbsgaranti. Sommaren 2015 fick 1 500 ungdomar mellan 16 och 18 år jobb hos de lokala företagen och i kommunen. Sommarjobbsgarantin är också aktuell sommaren 2016.

– Framtidens arbetsmarknad kommer att se helt annorlunda ut än den gjort, och vi måste förbereda dagens unga på de egenskaper som krävs i deras kommande arbetsliv. Egenskaper som ansvarstagande, entreprenöriellt förhållningssätt och samarbetsförmåga. Därför är initiativ som sommarjobbsgarantin väldigt viktiga bryggor mellan utbildning och arbetsliv. Och de lokala företagen är en viktig del i detta arbete säger Siegfried Gudmundsson, projektledare för sommarjobbsgarantin.

Krav på socialt engagemang vid upphandlingar

Järfälla kommun kommer också succesivt ställa större krav på företags sociala engagemang i sina upphandlingar. Möjligheten att ta ett socialt arbetsmarknadsansvar och hjälpa till med lösningar ska också erbjudas till företag som vill etablera sig i Järfälla kommun och köpa kommunägd mark.

Mer information:
Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande, claes.thunblad@jarfalla.se, tel. 070-002 33 92,
Siegfried Gudmundsson, projektledare för sommarjobbsgarantin, Siegfried.Gudmundsson@jarfalla.se, tel. 070-002 78 74

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Pulshöjande aktiviteter ger bättre betyg visar forskning i Järfälla29.11.2018 07:01Pressmeddelande

Kan ett kort och intensivt träningspass före lektion leda till bättre resultat? Ja, absolut! Eleverna i forskningsprojektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” har i genomsnitt höjt sina betyg i svenska och engelska och mår dessutom mycket bättre. Fler skolor i Järfälla är nu på väg att testa konceptet och Izabela Seger, lektor och idrottslärare på Björkebyskolan är inbjuden att föreläsa runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum