Järfälla Kommun

Järfällaskola tar emot stipendium i Sveriges riksdag

Dela

Viksjöskolan tar som första skola emot Emerichfondens stipendium ”Vandra i Emerich Roths fotspår”. Stipendiet är ett kunskapslyft för lärare och elever som inleds med en lärarfortbildning i metoder och övningar för arbete med normer, demokrati och kritiskt tänkande i undervisningen.

Viksjöskolan har genom stipendiet fått stöd i förberedelse och 30 000 kronor för att under hösten ha genomfört en studieresa till förintelselägret Auschwitz i södra Polen. Stipendiet togs officiellt emot under kulturutskottets ceremoni under torsdagen i Sveriges riksdags första kammare.

– Emerich Roth är Viksjöskolans fredsprofil, vi är hedrade att fortsätta föra vidare hans arv och tacksamma för att ha fått möjligheten att vandra i hans fotspår genom detta stipendium. Vi har en chans att kunna påverka framtiden och det gör vi genom att fostra våra barn och ungdomar att få ta del av historien för att kunna göra rätt val och bli goda samhällsmedborgare. Dagens ungdom vill engagera sig, ge dem möjlighet och vägledning så tar de chansen, säger Viksjöskolans rektor Johan Nyström Hjertvinge.

Viksjöskolan i Järfälla anordnar årligen en freds- och demokrativecka i anslutning till Förintelsens minnesdag den 27 januari. Frågor om demokrati, värdegrund och mänskliga rättigheter genomsyrar skolans verksamhet. Genom att få ta del av omvärldens aktuella händelser, samt möta politiker, fredsprofiler och beslutsfattare, rustas skolans elever för en framtid med förståelse och respekt.

– Viksjöskolan har genom sitt freds- och demokratiarbete lyft frågor om mänskliga rättigheter, byggt broar med nyanlända elever i Järfälla och stärkt kamratskapen med närliggande skolor genom flera goda insatser. Viksjöskolan är en värdig stipendiat och en förebild för det viktiga värdegrundsarbete som pågår i Järfällas för- och grundskolor, säger Anneli Jeppsson, verksamhetschef på Barn- och ungdomsförvaltningen.

Tanken med det nyinstiftade stipendiet är att utbilda unga till reflekterande och empatiska medmänniskor och ansvarsfulla samhällsmedborgare, som vill och kan föra förintelseöverlevaren Emerich Roths budskap vidare till nästa generation för ett fredligt och demokratiskt samhälle. 

Mer information

Charlotta Granath, SO-lärare och förstelärare i demokratifrågor, Viksjöskolan.
charlotta.granath@jarfalla.se, 070-002 52 49

Anneli Jeppsson, verksamhetschef i Järfälla kommun. 
anneli.jeppsson@jarfalla.se, 070-002 51 30

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Viksjöskolan tar emot Emerichfondens stipendium i Sveriges riksdag.
Viksjöskolan tar emot Emerichfondens stipendium i Sveriges riksdag.
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum