A Non Smoking Generation

Järvenskolan Tallås i Katrineholm tilldelas 2017 års Guldvinge

Dela

Guldvingen är ett nytt pris instiftat av A Non Smoking Generation för att uppmärksamma extraordinära insatser för starka och tobaksfria barn och ungdomar.

2017 års guldvinge för tobaksfri skoltid går till Järvenskolan Tallås för deras stora engagemang och medvetna arbete för en tobaksfri skoltid. Deras arbete har engagerat och motiverat samtliga inom skolans personal och elever - både de som brukar tobak och de som inte gör det. Alla har varit med och bidragit för att skydda alla de som ännu inte börjat röka eller snusa.

- I vår senaste Novusmätning svarar nio av tio tillfrågade 14-18-åringar att man börjar röka för att kompisarna gör det och åtta av tio vill ha en tobaksfri skoltid för att slippa känna grupptrycket och smittas av tobak säger Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation.

Med finansiellt stöd från Folkhälsomyndigheten har A Non Smoking Generation utvecklat en metod i sex steg som stöttar skolans arbete för en tobaksfri skoltid. En viktig utgångspunkt i metoden är att arbetet inkluderar samtliga elever och samtlig personal och att syftet är att skydda de som är tobaksfria, inte att jaga rökare och få dem att sluta.

- Vi är oerhört stolta och glada över vårt arbete för en tobaksfri skoltid. Numera ser vi aldrig några rökare på skolgården och en fin bieffekt är att många blivit motiverade att sluta med sitt tobaksbruk, säger Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan Tallås. Hon tillägger: - Att vi har lyckats med detta beror till stor del på att tobak numera är en skyddsfråga i stället för en ordningsfråga.

Priset delades ut av A Non Smoking Generations generalsekreterare Helen Stjerna i samband med Luft-konferensen i Eskilstuna, den 15 september.

För mer information, kontakta:

Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation, 0733-393644

Edina Muratagic, biträdande rektor, Järvenskolan Tallås, 0725-804853

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Dold tobaksreklam för miljoner29.1.2019 07:15:00Pressmeddelande

Under första halvåret 2018 publicerades positiva artiklar om tobak i svensk media till ett annonsvärde som motsvarar 14,8 miljoner. En stor andel handlar om ekonomiska vinster för aktieägare i tobaksbolag och vuxnas rätt att bruka tobak. Samtidigt är dold tobaksreklam ett vanligt inslag i barns och ungas vardag via sociala medier. Detta visar en ny undersökning som genomförts av Meltwater på uppdrag av A Non Smoking Generation.

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00:00Pressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum