Norrköpings kommun

Jätteljusstaken i Norrköping fyller 20 år!

Dela

I år är det 20 år sedan adventsljusstaken på Värmekyrkan för första gången spred sitt sken över Norrköping, och nu tänds den snart upp igen. Inför årets montering har ett omfattande renoveringsarbete genomförts.

Foto: Peter Holgersson
Foto: Peter Holgersson

Den 24 november monteras det som förmodligen är Sveriges största adventsljusstake återigen på Värmekyrkans skorstenar. Under det gångna året har såväl skorstenar som adventsljus genomgått en grundlig renovering för att kunna säkerställa att den nästan 50 meter höga ljusstaken fortsatt ska kunna sprida ljus och glädje i Norrköping.

Det kommunala bolaget Norrevo upptäckte i början av året skador på ljusstaken. Under renoveringsarbetet har bolaget använt en ny lösning för att minimera nya skador och säkerställa ljusstakens framtid för många år framöver. Utöver detta har också själva ljusanordningarna renoverats för att klara väder och vind.

I morgon, tisdagen den 24 november, kommer staken att monteras om vädret tillåter. Skulle väderförhållandena göra monteringen riskabel monteras ljusstaken istället onsdagen den 25/11. Media är välkomna att vara med på plats, men kommer detta år inte att kunna följa med upp i kranen på grund av de rådande restriktionerna om att hålla avstånd i samband med covid-19.

Det första ljuset tänds traditionsenligt under första advent. Ljusstaken får sedan lysa till och med den sista januari.


Fakta jätteljusstaken:

  • Total höjd: 49,5 meter.
  • Lågorna är 3,5 meter höga och väger 70 kilo vardera. De är sydda i form av en påse som stadgas upp av metallbågar. Materialet som används är ventilationsduk, som släpper igenom luft för att lågorna inte ska behöva stå emot fullt så mycket vind.
  • Lamporna som används är av typen högtrycks-natriums-armatur och drar 70 W styck.
  • Lågorna och lamporna renoveras varje år då det blir svårt att reparera när allt väl är på plats.
  • Första året ljusstaken sattes upp var årsskiftet 2000 – 2001. 

Kontakt:
Carita Nord Isgren
Titel: evenemangskoordinator, kultur, event och fritid
Telefon: 011-155015

Daniel Ackermann
Titel: kommunikationsansvarig och talesperson Norrevo
Telefon: 011-15 11 30

______________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Peter Holgersson
Foto: Peter Holgersson
Ladda ned bild
Foto: Peter Holgersson
Foto: Peter Holgersson
Ladda ned bild
Foto: Peter Holgersson
Foto: Peter Holgersson
Ladda ned bild
Foto: Peter Holgersson
Foto: Peter Holgersson
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

I Norrköping har kulturen en given plats. Norrköpings kommun har till uppgift att i tät samverkan med näringslivet utveckla besöksnäringen i Norrköping och medverka i utvecklingen av staden som idrotts- och kulturstad. Det görs bland annat genom plattformen Let´s create Norrköping som bjuder in till att vara med och skapa Norrköping och dess framtid. Norrköpings kommun som evenemangstad innehåller återkommande events som den tre dagar långa under sensommaren, Trädgårdslust som bjuder in till uteliv under vår och höst, Kulturnatten då hela staden sjuder av lokala evenemang en helg i september, julmarknaden i Värmekyrkan och nyårspromenaden som går genom Norrköpings vackra industrilandskap. Sommaren 2016 hölls SM-veckan i Norrköping och sommaren 2019 hölls den stora orienteringstävlingen O-ringen i Norrköping med 21 000 deltagare. Besöksnäringen i Norrköping finns både till för boende inom Norrköpings kommun och för besökare. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum