Svenska Orienteringsförbundet

Jättetävlingen 25manna ställs in: "Ser ingen annan möjlighet"

Dela

Ytterligare en stor svensk orienteringstävling ställs in. 25manna, som varje år lockar runt 10 000 deltagare i alla åldrar, har dragit samma slutsatser som exempelvis O-Ringen: tävlingen kan inte arrangeras i rådande coronapandemi.

- Vi har in i det längsta försökt hitta lösningar för att kunna genomföra 25manna som planerat den 10-11 oktober, men vi ser nu att det tyvärr inte kommer att vara möjligt. Med det smittläge för covid-19 vi har i dag i Sverige och de restriktioner som gäller vid offentliga tillställningar ser vi ingen annan möjlighet än att ställa in årets arrangemang, säger Mats Bern, tävlingsledare.

Jättestafetten 25manna brukar årligen locka runt 10 000 deltagare och många av lagen kommer från Finland och Norge.

- Detta ger förstås också speciella förutsättningar. Även om antalet tillåtna deltagare i restriktionerna från Folkhälsomyndigheten, i nuläget 50 personer samtidigt, skulle utökas framåt hösten så har vi fortfarande stora utmaningar att hantera. Det handlar till exempel om att kunna skapa tillräckligt avstånd mellan deltagarna under tävlingen och på arenan samt utmaningar kring matservering, dusch med mera. Vi tror också att det skulle bli svårt för utländska lag att delta i årets 25manna i någon större omfattning, säger Mats Bern.

Utav de tre svenska jättearrangemangen O-Ringen, 25manna och Tiomila är det nu bara den sistnämnda tävlingen som orienterarna fortfarande kan hoppas på i år.

Tiomila skulle egentligen ha arrangerats i Upplands-Bro i början av maj, men nu är planen istället tävlingar på Idre Fjäll 26-27 september.

Lite fakta om 25manna
25manna är en av världens största stafetter, där världens bästa orienteringsklubb ska koras. Klubblag bestående av 25 personer tävlar mot varandra någonstans i Stockholm. 25manna har arrangerats sedan 1974. I år var OK Södertörn och Snättringe SK arrangörsklubbar.

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 86 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum