Stiftelsen Skansen

Jazz på Skansen – äntligen tillbaka på Sollidenscenen

Dela

Skansen återupptar efter två års uppehåll den traditionsenliga jazzen. Under fyra onsdagskvällar med start 10 augusti står den framstående jazzmusikern Nils Landgren värd på Sollidenscenen. Vid sin sida har han den internationellt välrenommerade basisten Hans Backenroth som är kapellmästare för husbandet.

Nils Landgren och Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson.
Nils Landgren och Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson.

Skansen har en lång tradition av jazzkonserter som sträcker sig från slutet av 1950-talet. Profiler som Arne Domnérus, Bengt Hallberg, Kjell Öhman, Lisa Nilsson och Svante Thuresson har stått på scenen. I sommar är det Nils Landgrens tur att ta över den. I år kommer det att bli fyra jazzkvällar på Sollidenscenen: den 10, 24 och 31 augusti och 7 september klockan 19.00–20.15.

– Vi är oerhört glada över att Sveriges, och en av världens, främsta jazzmusiker, den mångsidige musikanten, sångaren och trombonisten Nils Landgren valt att tacka ja till att leda Jazz på Skansen, säger Anette Björlin, producent.

Jazzkvällarna bjuder på ett varierat innehåll där jazzklassikerna löper som en röd tråd genom serien. Tillgängligt för musikälskare i stort men också attraktivt för inbitna jazzrävar. Allt sammanhållet och personligt presenterat av Nils Landgren.

– Att få stå på Sollidenscenen som värd för Jazz på Skansen är en stor ära för mig. Jag har under åren fått chansen att flera gånger få uppträda både på SVT:s Allsång på Skansen och på Blå måndag under Svante Thuressons säkra ledning. Det är en mycket speciell känsla som jag fick ett första smakprov på när jag som 16-åring fick spela trombon på Skansen med Gruvöns musikkår från Grums, det då största som hänt i min musikaliska karriär, säger Nils Landgren.

På scenen får Nils Landgren sällskap av kapellmästare Hans Backenroth.

– I början på nittiotalet började jag spela med Arne Domnérus och blev husbasist i jazzserien. För sju år sedan fick jag överta rollen som kapellmästare efter Kjell Öhman och detta är mitt 27:e år för Jazz på Skansen. Det är svårslaget att under sommarkvällar presentera ett urval av den bästa jazzen på Solliden inför flera tusen lyssnare – allt inramat av den hänförande utsikten över Stockholm. Serien är efterlängtad av så många och det känns underbart att komma igång igen, säger Hans Backenroth.

Till sommarens serie kommer musiker i världsklass som saxofonisten Scott Hamilton, pianisten Jan Lundgren och Kristian Leth på trummor. De förnämliga jazzsångerskorna Hannah Svensson, Ellen Andersson, Viktoria Tolstoy, Ida Sandlund och danska Veronica Mortensen tar också plats i programmet liksom trombonisterna Karin Hammar och Ebba Åsman till ackompanjemang av husbandet med Leo Lindberg vid pianot, Jocke Ekberg, trummor och kapellmästare Hans Backenroth på kontrabas. Nils Landgren är konferencier och medverkar dessutom på trombon och sång alla kvällarna.

Datum

Onsdag 10/8, 19:00-20:15
Onsdag 24/8, 19:00-20:15
Onsdag 31/8, 19:00-20:15
Onsdag 7/9, 19:00-20:15

Om Nils Landgren

Nils Landgren är en av Europas mest välkända och innovativa jazztrombonister och sångare. Han är en av Sveriges mest välmeriterade musiker. Han har varit involverad i musikprojekt med stora internationella stjärnor som ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Bernard ”Pretty” Purdie, Wyclef Jean och Herbie Hancock. Nils genombrott utanför Skandinavien kom 1994 på Jazz Baltica Festival i Salzau i Tyskland.

Om Hans Backenroth

Hans Backenroth har hela världen som arbetsfält med turnéer i Europa, Nordamerika och Japan. Arne Domnérus sa: ”Hans är kanske den främsta basisten vi fått fram i Sverige”. Listan över samarbeten är lång: Putte Wickman, Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Bernt Rosengren, Ulf Wakenius liksom en lång rad internationella artister som Clark Terry, Harry Sweets Edison, Kenny Barron, Toots Thielemans och Ed Thigpen. Hans Backenroth medverkar på cirka 150 CD-produktioner och 2021 gav han ut sin andra soloskiva ”Parker’s Mood”. Skivan hamnade på tredje plats i tidningen Jazz/Orkesterjournalens omröstning om årets jazzskiva, utsågs av tidningen Lira till ”årets hyllning” och skivan fått stor uppmärksamhet i Japan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nils Landgren och Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson.
Nils Landgren och Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson.
Ladda ned bild
Nils Landgren och Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson.
Nils Landgren och Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson.
Ladda ned bild
Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson.
Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson.
Ladda ned bild
Nils Landgren. Foto: Anna Hugosson.
Nils Landgren. Foto: Anna Hugosson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr väljer att sluta sin tjänst under 202328.9.2022 15:12:21 CEST | Pressmeddelande

Den 1a oktober i år har Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr varit verksam på Skansen i 17 år. Han har tillsammans med alla medarbetare stärkt Skansen som en av Sveriges mest populära besöksmål, navigerat genom upp och nedgångar, pandemi, gästrekord och utveckling av Skansen som en attraktiv plats att besöka. Nu väljer John att avsluta sin tjänst på Skansen med siktet inställt på att vara fortsatt aktiv med intressanta styrelseuppdrag.

Stiftelsen Skansen öppnar 90-konto – ”en kvalitetsstämpel för utökat insamlingsarbete”31.8.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Skansen ansökte i början av året om ett 90-konto vilket nu har beviljats av Svensk Insamlingskontroll. Initiativet är delvis en följd av den ekonomiska kris som Skansen upplevde under pandemin. Att inneha ett 90-konto utgör en väl ansedd och etablerad kvalitetsstämpel för allt insamlingsarbete som bedrivs inom stiftelser, ideella föreningar och andra organisationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum