Stiftelsen Skansen

Jazzmåndagar på Skansen

Dela

Se den svenska jazzeliten i Blå måndag på Stockholms sommarscen Sollidenscenen under åtta måndagar i sommar. Kvällen börjar med verandajazz på Gubbhyllan eller Skansen Terrassen och avslutas på Galejan med dans till Skansens Storband under ledning av Leif Kronlund. Svante Thuresson är programledaren som också ofta uppträder.

Svante Thuressonjazz
Svante Thuressonjazz

I kvällen Blå måndag Skansen i våra hjärtan - Skansen 125 år - medverkar Jan Lundgren, Hacke Björksten, Vivian Buczec, Klas Lindquist, Leif Kronlund och Hans Backenroth trio.

Jan Lundgren upptäcktes av jazzlegenden Arne Domnérus medan han fortfarande gick på Musikhögskolan. Han trodde aldrig att han skulle kunna försörja sig som jazzmusiker men på något magiskt sätt fungerade det i alla fall och nu fyller han konserthus världen över och är tacksam över att få göra det han är allra bäst på. Han räknas idag som en av våra allra mest framstående jazzpianister

Gunnar Olof "Hacke" Björksten, född 1934 i Finland, är en svensk tenorsaxofonist av finländskt ursprung, verksam även som låtskrivare och orkesterledare. Hacke Björksten är en stark gestalt inom svensk jazz som verkat sedan 50-talet och har spelat med de flesta.

Vivian Buczek föddes i Malmö, med polska rötter. Hon är utbildad vid Malmö Musikhögskola där hon tog examen 2003. Hon började uppträda och spela in redan under sina studier och har utvecklats till en av Sveriges främsta jazzsångerskor idag. Hon har en enastående känsla för jazzidiom och har gjort ett antal framträdanden med både internationella och svenska artister.

Klas Lindquist Altsaxofonist, klarinettist, arrangör och kompositör är en mångsysslare. Han hörs i skilda sammanhang alltifrån New Orleans, swing och storbandsjazz av skilda genrer. Ofta kallas han Arne Domnérus arvtagare. 2005 förärades han också Domnérus Guldsax. Inte att undra på att spelet ofta för tankarna till Domnérus. Alice Babs-stipendiet har han också tilldelats.

Leif Kronlund har som kapellmästare i sex decennier och med hela världen som estrad oförtröttligt spelat upp till dans för kungligheter, nobelpristagare, filmstjärnor, Skansen-besökare, Ålands-kryssare och helt vanliga dansälskare.

Hans Backenroth har spelat med alla de stora. Listan är lång: Putte Wickman, Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Bernt Rosengren, Ulf Wakenius, Bosse Broberg och Svante Thuresson, liksom en lång rad internationella artister som Clark Terry, Harry Allen, Toots Thielemans och Ed Thigpen. Han  turnerar ständigt runt i Europa, Nordamerika och Japan. Hans Backenroth medverkar på cirka 130 cd. 2009 gav han ut sin första soloplatta, Bassic Instinct, och bildade en egen kvartett bestående av Bernt Rosengren, Jacob Fischer och Roger Johansen.

Svante Thuresson  fick sitt stora genombrott för svenska folket som ”hip man svinaherde” i ”Nygammal vals” i Eurovisionsschlagern i Luxemburg tillsammans med Lill Lindfors. Han har varit medlem i sextetten Gals and Pals och gjort tv- och revyframträdanden i bland annat AB Svenska Ords produktioner och i Povel Ramels Knäppupp-revyer. Han medverkar i ett flertal jazzorkestrar.

 

Blå måndag, Sollidenscenen 4 juli kl 19.00

Bilder

Svante Thuressonjazz
Svante Thuressonjazz
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Nu slår bodluckorna upp på Skansens julmarknad!12.11.2018 07:00Pressmeddelande

Nu är det snart dags för den första julmarknadshelgen på Skansen. Bodarna slår upp luckorna, och försäljare från hela landet packar upp julmat, textilier, trähantverk, fisk och konfekt, pepparkakshus och saffransbullar. Det blir dans runt granen med Julorkestern, det serveras rykande het glögg och nybakade små munkar, brända mandlar, kolbullar och mycket mera. Hantverkarna i stadskvarteren - glasbruket, krukmakaren och flera andra små verkstäder har öppet.. Julmarknaden pågår 24 - 25 november, 1 – 2, 8 – 9 och 15 – 16 december.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum