Interflora

Jennie Johnsson: ”Det känns stort och ärofyllt att ha mästarbrev”

Dela

Prata känslor med floristen! Det är då det blir som bäst, säger Jennie Johnsson på Söders blommor i Växjö. Utmaningar och fritt skapande hör till det roligaste med jobbet.

Prata känslor med floristen! Det är då det blir som bäst, säger Jennie Johnsson på Söders blommor i Växjö. Utmaningar och fritt skapande hör till det roligaste med jobbet.

En bit in i den stora butiken står en patinerad dörr lutad mot den grå väggen. På dörren hänger en omfångsrik rundbunden krans av eukalyptus, eterneller, prydnadsgräs som phalaris och lagurus, kvistrosor, rosor, bäreukalyptus, torkad ruscus och bleka ormbunksblad. Romantik, melankoli, vemod, kärlek, tacksamhet och glädje – allt ryms i hantverket på dörren. Blommor förmedlar känslor och floristen är uttolkaren.

Månadens florist - Jennie Johnsson

Jennie Johnsson vet exakt hur man gör, det har hon snart ett extra fint bevis på. För ett år sedan bestämde hon sig för ytterligare en utmaning i yrkeslivet – att skaffa mästarbrev.

–  Jag är ambitiös, så jag ville satsa. Gesällbrevet tog jag så fort jag fick, 2004. Mästarbrevet är ju det högsta beviset på yrkesskicklighet, så det känns stort och ärofyllt att jag har nått mitt mål. 

Ett av skälen till att vidareutbilda sig är förstås att vara attraktiv på arbetsmarknaden, men det finns fler viktiga anledningar tycker hon. 

– Med mästarbrevet sätter man en kvalitetsstämpel på butiken. Vi behöver trycka på den kunskap vi har.

Månadens florist - Jennie Johnsson

Att ta tillvara på material och jobba hållbart, tekniskt och floristiskt är en del av vardagen. Det syns i hela butiken, som lyfter fram torkat hantverk bland allt det färska. En manshög blomsterskulptur från en vernissage har två år på nacken, men är lika vacker nu som då. Över kassadisken hänger ett poetiskt arrangemang och i trappan står ett annat i en stilig urna. Det finns mycket att titta på och inspireras av. Det är lite som att gå på utställning.

– Torkat material ger så vackra kontraster till snittblommor, det handlar om textur och variation. Allt det ville jag ha med när jag gjorde den stora dörrkransen, säger Jennie. 

Månadens florist - Jennie Johnsson

– Jag plockade ormbunksblad ute i naturen och blandade med blommor och växter som torkar vackert. På så sätt kan alltihop hålla sig fint i minst ett år, antagligen längre än så.

Det är lätt att se konstverket i kransen, hur fin den skulle vara på väggen på samma sätt som en målad tavla. En billig investering i jämförelse.

Månadens florist - Jennie Johnsson

Blommor som konstnärligt uttryck inspirerar alla i butiken. Varje år deltar Söders blommor i Växjös kulturnatt som äger rum i januari. När de bjuder in till vernissage ringlar kön lång utanför den blomsterprydda entrén. Skulpturer, huvudbonader, detaljer till det dukade bordet och väskor till en modevisning. Allt går att göra av blommor. Den som blir nyfiken kan besöka Växjö sista lördagen i januari och se själv. 

– Det blir alltid något utöver det vanliga, lovar Jennie.

"Det är inte varje dag som man blir inbjuden till Blå Hallen"

Namn: Jennie Johnsson.
Ålder: 36
Jobbar: Som florist på Söders blommor i Växjö
År i yrket: 17
Härligast med jobbet: Riktigt nöjda kunder!
Stolt över: Mitt mästarbrev som jag ska ta emot i Blå hallen i Stockholm den 6 november.
Går igång på: Tävlingar i blomsterbinderi. Man lär sig alltid nya kreativa lösningar! Jag gillar utmaningar och att få fria händer.

Jennies tre bästa tips:

1. Lita på din florists kunskaper. Om du ger fria händer blir resultatet ofta bäst.

2. Snitta blommor med vass kniv för lång hållbarhet.

3. Satsa på kvalitet!

Kontakter

Bilder

Om

Interflora
Interflora
Gustavslundsvägen 18
167 51 Bromma

08-6344400https://www.interflora.se/

Interfloras vision är att få fler att älska blommor – och varandra. Det är det vi kallar The Flower Effect. Vi tror att det bästa sättet att visa känslor på är att skicka blommor. För att leendet hos den som får blommor är så äkta. För att blommor kan förvandla ett helt rum. För att de doftar gott. För att man blir lycklig i själen av att ge.

Interflora startade sin resa 1923 när sex blomsterhandlare grundade Interflora i Sverige och idag säljer vi Blommogram genom interflora.se och cirka 600 fristående blomsterbutiker.

Läs mer på www.interflora.se

Följ Interflora

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Interflora

Heidi Mikkonen: "Jag älskar att inspirera"10.10.2019 13:59:00 CESTBlogginlägg

Att skapa med säsongens blommor är ett självklart val för Heidi Mikkonen. Längtan efter höstens hortensior eller vårens första tulpaner är en härlig känsla och variationen ger idéerna näring. Omväxlingen hör till det hon uppskattar allra mest som florist. Ingen dag är den andra lik. – Att få använda mycket material är ju fantastiskt, som till riktigt stora kransar eller kistdekorationer. Men det är lika fint att ta vara på det som eventuellt blivit över efter dagens arbete, svinnet. En ensam gul ros eller enstaka lejongap blir hur fina som helst i en personlig bukett. Förr skulle man alltid ha tre eller fem av varje sort, men så behöver man inte tänka längre, säger Heidi. Känner av stämningar När hon skapar till sig själv blir det helst naturinspirerat, blommigt och kvinnligt, men att kunna läsa av kunden är givetvis en förutsättning för att lyckas i yrket. Inspiration hittar hon ute i folklivet, i arkitekturen runtomkring, i filmer, på loppisar och i årstidernas skiftningar. – Jag let

Interflora är stolt sponsor till Cancerfonden & Rosa bandet16.9.2019 09:27:00 CESTPressmeddelande

Som stolt sponsor till Rosa Bandet kommer Interflora under oktober månad att bli blomstrande rosa. Rosa buketter kommer att säljas på interflora.se, där 30 kr per bukett kommer gå oavkortat till kampen att besegra cancer. – Vi är mycket stolta över att få vara med och bidra till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Det känns som ett väldigt naturligt samarbete då vår produkt är med i livets alla tillfällen och skänker omtanke, kärlek och pepp, säger Nina Lindvall, vd på Interflora. Interflora kommer även att sälja årets Rosa Band som tillval till alla Blommogram från den 27 september till den 3 november. Om Cancerfonden och Rosa Bandet: Årets Rosa Bandet-kampanj har temat ”Tillsammans mot cancer” och kampanjens syfte är att samla in pengar till forskningen, sprida kunskap om sjukdomen och påverka beslutsfattare i viktiga frågor. Målet är att färre ska drabbas och att fler ska överleva cancer.

Sofie Danielsson Söhr: "Naturen gör mig kreativ"13.9.2019 09:00:00 CESTBlogginlägg

Sofie Danielsson Söhr söker sig gärna ut i naturen för idéernas skull, de flödar bättre där. Men också för att gräs, kottar och fröställningar ger en magisk touch till floristiskt hantverk. Utflykterna är en bonus för Sofie som är uppvuxen långt ute på den skånska landsbygden, men bosatt i Stockholm sedan många år. ETT BLOMSTRANDE ÅRHUNDRADE När hon fick uppdraget av Interflora att skapa matchande buketter till vintagevaser från Barnebys, som är en söksajt för konst, design och antikviteter, fann hon inspirationen både utom- och inomhus. – Jag ville skapa trädgårdskänsla i en dov färgskala som jag lånat från gamla målningar, säger hon om buketten Art Deco som säljs på interflora.se i samband med Barnebyskampanjen Ett blomstrande århundrade. Hon band klematis, ros, nejlika, blomstermorot, tistel och eukalyptus i en asymmetrisk och spännande form för att matcha en tidstypisk 1920-talsurna i gjutjärn. – Buketterna till kampanjen var ett roligt uppdrag som känns rätt i tiden med tanke på h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum