Socialdemokraternas PS Kansli

Jennie Nilsson (S) får regeringens uppdrag att utreda socialförsäkringssystemen för företagare

Dela

Jennie Nilsson (S), ordförande i näringsutskottet och riksdagsledamot från Halland, får regeringens uppdrag att utreda hur villkoren i socialförsäkringssystemen för företagare kan förbättras för att främja ett tryggare företagande.

- Det är roligt att få ta ansvar för en utredning som berör viktiga frågor i företagares vardag. När socialförsäkringssystemen tidigare utretts har företagarnas villkor inte alltid fått den uppmärksamhet frågan förtjänar. Därför är det viktigt att denna utredning nu ska fokusera på de frågorna. Jag är också glad att det finns ett särskilt jämställdhetsperspektiv i uppdraget, säger Jennie Nilsson, ordförande för riksdagens näringsutskott.

Utredningen ska stödja framväxten av nya företag och en utveckling där allt fler rör sig mellan anställning och företagande eller är kombinationer. Regeringens ambition är att främja företagandet genom tydligare och mer ändamålsenliga regler och att kvinnliga och manliga företagare ska kunna verka på likvärdiga och jämställda villkor.

Jennie Nilsson ska därför kartlägga och analysera trygg­hetssystemens inverkan på företagens tillväxtvilja och kvinnors respektive mäns vilja att starta företag. Syftet med underlaget är bland annat att öka kunskapen om effekterna av olika åtgärder inom socialförsäkringssystemet.

I uppdraget ingår bland annat att:

  • ta fram ett kunskapsunderlag om de socialförsäkringsrättsliga trygghetssystemens inverkan på kvinnors respektive mäns vilja och förutsättningar att starta och driva företag liksom inverkan på företagens tillväxtvilja,
  • utreda om sjukförsäkringens regelverk behöver anpassas med hänsyn till företagares förändrade arbetsliv,
  • utreda och ta ställning till om åldersgränsen 55 år för företagare att fritt kunna välja karenstid i sjukförsäkringen ska kvarstå, höjas eller tas bort.

Presskontakt:

Jonatan Hermansson, 072-556 52 85

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum