Svenska Cykelförbundet

Jenny Rissveds på pallen igen i tjeckiskt etapplopp

Dela
Det tätnar till i Gracia Orlová tour! Jenny Rissveds satte först färg på andra etappen i de tjeckiska bergen där hon var loss solo vid den näst sista av fyra klättringar. Sedan var Jenny trea i mål efter spurt i liten grupp med ett par av toppkollegorna i loppet. Även Emilia Fahlin finns bra med i totalen.
Jenny Rissveds
Jenny Rissveds

Tävlingen inleddes med en klättring upp på högsta berget på Gracia Orlová tour, ett UCI C2.2-etapplopp. Med två cyklister topp tre så var också det svenska laget på tårna direkt; fyra cyklister med i tätklungan när det var dags för en lika lång utförskörning på denna tuffa andra etapp med fyra bergspriser.

”Vi hade med Jenny, Emilia, Karin och Ebba uppför den toppen. Sedan blev det ganska samlat när grupp efter grupp anslöt”, berättar assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall.

Det ska noteras att även Ebba Grankvist och Karin Söderqvist fanns med bra i totalen, bara 18 sekunder efter ledaren i ett svenskt gäng som toppade lagtävlingen efter första dagen.

Inte direkt läge att göra något i andra backen, men i den tredje var det lite brantare igen och där gick cyklisterna in i ett skarpt läge i loppet. Den svenska lagkörningen fortsatte att fungera.

”Karin attackerade vid roten för att skapa lite osämja i klungan. Jenny attackerade efter det och gick i väg i en liten grupp”, säger Wetterhall.

Här uppkom det en duell mellan ettan i loppet, polskan Dominika Wlodarczyk från Atom Deweloper Wrocław, och tvåan Rissveds. Det är med andra ord ett skede som hel etapploppet skulle kunna avgöras, även om det återstår två dagar med en mastig lördag som inleds med ett kort tempolopp.

”Jenny kör av ledaren från hjul och går solo en bra bit, innan hon blir ikappkörd av en liten grupp bakom. Den gruppen håller sig sedan in till målet med en jagande klunga bakom”, berättar Wetterhall.

Det var idel toppkandidater i totaltävlingen där framme och klungan bakom kommer aldrig i kapp, även om den är väldigt nära över mållinjen.

”Jenny spurtar då i mål som trea i den andra etappen i Gracia Orlová. Väldigt bra kört och hon ligger ju bra med i totalen. Även Emilia ligger bra med i totalen eftersom att hon och gruppen är så pass nära.”

Vann gjorde schweiziskan Linda Zanetti och bildar nu en stark topptrio med polskan Dominika Wlodarczyk och Jenny Rissveds.

Vad säger du om insatsen på fredagen och läget inför helgen?

”Återigen ett riktigt bra jobb av laget och fint läge för både Jenny och Emilia. Nu är det egentligen bara att ladda om och återhämta sig inför tempot i morgon på förmiddag och ett kortare ”halvt” linjelopp som emellertid är ganska kuperat med en trixig avslutning inne på ett litet varvlopp. Så det ska bli kul att se”, säger Wetterhall.

Det har skruvats en del in i det sista på Rissveds tempohoj men åkstyrkan finns ju onekligen. Emilia tycks ha hittat en fin form. Laget fungerar bra och Wetterhall återkommer ofta till följande mening:

”En mycket positiv stämning i gruppen!”

Prispallen efter andra etappen

1 Linda Zanetti, UAE Development Team
2 Dominika Wlodarczyk, Atom Deweloper Wrocław
3 Jenny Rissveds, Sverige

Topp tre totalt i Gracia just nu

1 Dominika Wlodarczyk, Atom Deweloper Wrocław
2 Linda Zanetti, UAE Development Team +0.09
3 Jenny Rissveds, Sverige +0.10

Alla resultat från andra etappen och i totalen senare under fredagen här: https://www.procyclingstats.com/race/gracia/2023/stage-2

Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria före publicering men ange cred)

Bilder

Jenny Rissveds
Jenny Rissveds
Ladda ned bild
Jenny Rissveds
Jenny Rissveds
Ladda ned bild
Emilia Fahlin
Emilia Fahlin
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Klyver i vita tröjan, Forssell fyra och Lundmark femma – fin dag i Estland för bägge landslagen28.5.2023 13:45:34 CEST | Pressmeddelande

Det blev en fantastisk fin svenskdag under lördagen i estländska Tartu. Herrarnas andra etapp i Tour of Estonia avslutades med att att det blev dubbelt svenskt i ungdomstävlingen genom Hjalmar Klyver och Hugo Lennartsson samt att Hugo Forssell var fyra på etappen. Därmed blev Sverige också tvåa i lagtävlingen. Svenska damlaget satte innan des verkligen färg på endagarsloppet.

Anna Beck och Louise Jannering är laddade inför viktig världscup i USA26.5.2023 13:45:11 CEST | Pressmeddelande

När Anna Beck och Louise Jannering jagar guld i USA individuellt är det faktiskt ännu mera en andra svensk kvotplats som ett lag. Sammanhållningen i det lilla paralandslaget är extremt fin. Banorna i Huntsville-Alabama där det först världscup i tempo 27 maj och linje två dagar senare ska passa bra. De har acklimatiserat sig för värmen – vankas 30 grader och sol under linjeloppet – genom cykling i bastu.

Kostnadsfritt för tävlingar på väg under 2023 – Svenska Cykelförbundet om regeringsbeskedet5.5.2023 13:09:11 CEST | Pressmeddelande

Regelverket för evenemang på statliga vägar har orsakat stora kostnader för ideella cykelföreningar. I dag fredag gav regeringen ett välkommet besked om att våra föreningar inte ska behöva betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar i samband med motions- och tävlingslopp under 2023. Ett stort glädjebesked! Men frågetecken återstår för 2024 och framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum