Svenska Bandyförbundet

Jesper Granqvist är Årets Komet Herr inom svensk bandy

Dela

För tolfte året i rad delar Svenska Bandyförbundet ut priset Årets Komet. På herrsidan går utmärkelsen till Jesper Granqvist i Edsbyns IF. Pristagaren utses av en jury och går till den spelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Utmärkande för Årets Komet är att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till så kallad "riktig lirare" och att hen uppträder som en stor idrottare både på och utanför planen.

– Men oj, wow! Det var kul, säger en glatt överraskad Jesper Granqvist när han nås av beskedet att han utsetts till Årets Komet på herrsidan.

– Jag känner mig mest chockad just nu, för det här är inget pris som jag har funderat på att få, säger Granqvist och skrattar till.

20-årige Granqvist har redan hunnit göra fyra säsonger i Elitserien Herr och då även fått vara med och föra “Byn” till två SM-guld, varav det senaste kom så sent som nu i mars. Utmärkelsen innebär även att han nu inom loppet av fyra säsonger prisats med “Årets Pojkspelare”, “Årets Junior” och “Årets Komet”. En trippel som endast AIK-stjärnan Erik Pettersson lyckats med sedan tidigare på herrsidan. På damsidan har även Villa Lidköpings Ida Friman lyckats med samma bedrift.

Sätter ljuset på utveckling

– Min säsong har varit lite som en berg- och dalbana. Som spelare pendlar man mellan toppar och dalar, men över lag har det gått framåt. Jag tycker ju att jag är samma spelare nu som när jag började som ordinarie i truppen, men med tiden har jag fått en ny roll där jag får vara med och bidra på fler sätt än att bara försvara. Och de andra i laget är stöttande i att låta mig vara den spelaren, säger Jesper Granqvist.

Syftet med utmärkelsen är bland annat att hylla och rikta strålkastarljuset på den spelare som har tagit ytterligare steg på utvecklingskurvan under den gångna säsongen. Och det kanske är bra att utomstående ögon ser hur spelarna utvecklas då det ibland kan vara svårt för spelarna själva att skapa sig en tydlig bild förloppet, åtminstone om man ska tro Jesper Granqvist.

– Utmärkelsen får ju mig att fundera på hur jag har utvecklats. Det är ju som allt annat i livet - man tycker inte att man förändras så mycket, men jag antar att det är insatta personer i juryn som har ett öga för bandy och som ser att man har gjort nåt rätt, säger Granqvist.

Juryns motivering:

”Förutom att Jesper Granqvist är en riktigt bra bandyspelare och lagkapten för P21-landslaget är han dessutom uttagen i A-landslaget. Han har under säsongen som gått visat att han har kapacitet att gå ännu längre än de stora kliv på utvecklingsstegen som han tagit så här långt. Jesper Granqvist är ett föredöme båda on och off ice.”

Tidigare vinnare

2010-11 Erik Säfström, Sandvikens AIK
2011-12 Erik Pettersson, Sandvikens AIK
2012-13 Erik Persson, Edsbyns IF
2013-14 Adam Gilljam, Hammarby IF
2014-15 Joakim Svensk, Edsbyns IF
2015-16 Joakim Andersson, Vetlanda BK samt Matilda Plan, Västerås SK
2016-17 Ida Friman, Kareby IS samt Tuomas Määttä, Edsbyns IF
2017-18 Martin Karlsson, Villa Lidköping BK samt Agnes Ögren, Villa Lidköping BK
2018-19 Kajsa Ericsson, AIK samt Robin Öhrlund, IFK Vänersborg
2020-21 Isabelle Larsson, Västerås SK och Anton Andersson, IK Sirius

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Jesper Granqvist Foto: Edsbyns IF
Jesper Granqvist Foto: Edsbyns IF
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Bandyförbundet
Svenska Bandyförbundet
Vänerparken 13
462 35 Vänersborg

08-699 63 47https://www.svenskbandy.se/

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

Valberedningen presenterar förslag till styrelsen - Hon kan bli Svenska Bandyförbundets nya ordförande19.5.2022 14:12:57 CEST | Pressmeddelande

Fem nya ledamöter föreslås till Svenska Bandyförbundets styrelse var av Gisela Stockhaus, Västerås, föreslås bli första kvinnliga ordföranden. Gisela Stockhaus, mångårig ordförande i Västerås SK Bandy, föreslås av valberedningen att väljas till ny ordförande när Svenska Bandyförbundet har sitt förbundsmöte den 11 juni. Till den nio personer starka förbundsstyrelsen föreslås ytterligare fyra nya ledamöter.

Efter VM-guldet - Damlandslagets observationstrupp är uttagen18.5.2022 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars vann Sverige det elfte världsmästerskapet i bandy för damer. Ett fantastiskt VM i Växjö och Åby/Tjureda IF med bra svenskt spel, allt igenom professionellt genomfört arrangemang med fin is och dessutom med en egen VM-låt och parad genom Växjö city. Nu har förbundskapten Olle Wiberg tillsammans med assisterande förbundskapten Hanna Dahlström tagit ut 24 spelare inför nästa säsong för vilken planeringen är i full gång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum