SkogsstyrelsenSkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Jobb för nyanlända i skånska naturreservat

Dela

Ett åttiotal nyanlända får nu möjlighet till praktik följt av anställning hos Skogsstyrelsen. Syftet är öka deras möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, samtidigt som de gör en värdefull insats i skånska naturreservat.

– Med satsningen fortsätter vi ett viktigt samarbete mellan Skogsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen i Skåne, säger Therese Ludwig, projektledare, Skogsstyrelsen.

80 nyanlända erbjuds först ett halvårs praktik och sedan ett halvårs anställning hos Skogsstyrelsen. Sedan tidigare är även 60 långtidsarbetslösa anställda på så kallade extratjänster inom arbetsmarknadsprojektet. Verksamheten bedrivs i bland annat Malmö, Helsingborg, Höganäs, Perstorp, Klippan, Kristianstad, Hässleholm, Kävlinge, Trelleborg, Skurup, Sjöbo, Ystad, Tomelilla och Simrishamn.

– Grupperna är alltså en blandning av långtidsarbetslösa och nyanlända med olika bakgrund. Förutom att alla får arbetslivserfarenhet, så får våra nyanlända språkträning, både hos oss och genom utbildningen svenska för invandrare. De utbyter också erfarenheter och får nya kontakter som hjälper dem komma in i samhället, säger Therese Ludwig, projektledare, Skogsstyrelsen.

Arbetet sker i nästan samtliga av Skånes cirka 300 naturreservat. Bland annat utförs röjning av gamla betesmarker, stängsling för betesdjur och uppsättning av informationsskyltar på uppdrag av Länsstyrelsen i Skåne.

– Projekt av det här slaget är dubbelt positiva. De ger stor samhällsnytta, dels eftersom många av arbetsuppgifterna annars inte blivit utförda, dels får långtidsarbetslösa och nyanlända meningsfull sysselsättning, praktik och en introduktion till den svenska arbetsmarknaden, säger Jörgen Nilsson, naturvårdsförvaltare, Länsstyrelsen i Skåne.

– Anställningen ger förutom arbetslivserfarenhet även referenser, arbetskamrater och kunskap om de gröna näringarna. Det är viktigt att skapa intresse för branschen eftersom våra prognoser visar att det kommer att saknas utbildad personal framöver, säger Mehran Najafi, samordnare på Arbetsförmedlingen för etableringsuppdraget i Skåne.

Medier som är intresserade av intervjuer eller att följa med arbetslagen ut i skogen kan kontakta Therese Ludwig, Skogsstyrelsen.

Mer information:
Therese Ludwig, projektledare, Skogsstyrelsen, 0413–294 64
Mehran Najafi, samordnare etableringsuppdraget i Skåne, Arbetsförmedlingen, 010–486 74 17
Jörgen Nilsson, naturvårdsförvaltare, Länsstyrelsen i Skåne 010–224 15 19
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Utvärdering: arbetet för en jämställd skogssektor går för sakta – 30 förslag på åtgärder6.12.2018 09:00Pressmeddelande

Jämställdhetsarbetet inom skogssektorn går för sakta, till och med bakåt inom några områden. Det visar den första stora utvärdering som gjorts av jämställdhetsstrategin som togs fram 2011 och som presenteras på den nationella skogskonferensen i Upplands Väsby i dag. Samtidigt lägger Skogsstyrelsen fram 30 förslag på åtgärder för att få skjuts på arbetet.

Förslag: så kan tillväxten öka i skogen12.11.2018 08:00Pressmeddelande

För första gången har Skogsstyrelsen i samverkan med skogsnäringen, forskning och den ideella miljörörelsen, tagit fram en mängd konkreta förslag på hur svensk skogsproduktion skulle kunna bli effektivare. I en ny rapport ges bland annat förslag på hur skogsskadorna kan minska, en förbättrad klövviltsförvaltning, och hur man kan sköta skogen för högre tillväxt och stärkta miljövärden. Förslagen ska nu diskuteras vid fyra seminarier runt om i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum