SkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Jobb i skogen för långtidsarbetslösa i Västernorrland

Dela

Skogsstyrelsen ska anställa 150 långtidsarbetslösa som under ett års tid får prova olika arbetsuppgifter i skogen. Målet är att minst en tredjedel sedan ska gå vidare till nytt jobb eller studier. Med satsningen fortsätter samarbetet mellan Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen i Västernorrlands län.

150 långtidsarbetslösa erbjuds först en månads praktik och sedan ett års anställning hos Skogsstyrelsen. Vid årsskiftet ska alla vara på plats. I dagsläget finns arbetslag på sju orter i länet; Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors, Härnösand, Timrå, Sundsvall och Ånge. Projektet ger dem också möjlighet att ta både röj- och motorsågskörkort samt gå kurs inom natur- och kulturmiljövård.

– Grupperna är en blandning av långtidsarbetslösa och nysvenskar med olika bakgrund. Förutom att alla får arbetslivserfarenhet, så får våra nya svenskar språkträning, både hos oss och genom utbildningen svenska för invandrare. De utbyter också erfarenheter som hjälper dem komma in i samhället, säger Fredrik Lundqvist, samordnare, Skogsstyrelsen.

Arbetsuppgifterna ska ge samhällsnytta, och samtidigt vara sådana som annars inte blir utförda. Bland annat utförs gräs- och slyröjning av vandringsleder och stigar på uppdrag av kommuner och föreningar i länet. Skogsstyrelsen välkomnar alla som kan ha lämpliga arbetsuppgifter för projektet att höra av sig till myndigheten

– Anställningen ger inte bara arbetslivserfarenhet utan också referenser, arbetskamrater och kunskap om de arbeten som finns i skogen. Målet med projektet är att så många som möjligt, dock minst 30 procent av dem, ska gå vidare till annan anställning eller studier, säger Laila Öhrling, sektionschef, Arbetsförmedlingen i Sollefteå.

Medier som intresserade av intervjuer eller att följa med arbetslagen ut i skogen kan kontakta Fredrik Lundqvist, Skogsstyrelsen.

Mer information:
Fredrik Lundqvist, samordnare, Skogsstyrelsen, 060–55 31 70
Laila Öhrling, sektionschef, Arbetsförmedlingen, 010–487 42 66
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30
Lotta Edman, pressansvarig, Arbetsförmedlingen, 010–488 54 21

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum