Jobbar du deltid – så slipper du lägre pension

Dela

Väljer att arbeta deltid under några år riskerar du att förlora flera tusenlappar i pension, särskilt om du tjänar över 44 375 kronor per månad. Den som gör det ska vara extra uppmärksam. Men det finns sätt att rädda pensionen, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. -Genom att föra över några tusenlappar i månaden till den som väljer att arbeta deltid går det idag att kompensera för den urgröpning deltidsarbetet gör på pensionen. Länsförsäkringar har räknat ut hur stort sparbelopp det handlar om för några av våra vanligaste yrken.

– Föräldraledighet och deltid under det första året har inte så stor påverkan på den framtida pensionen då många arbetsgivare kompenserar för dessa månader. Det är när en förälder går ned i tid under flera år man bör sätta av pengar för att inte förlora i pension på att sköta det oavlönade hushållsarbetet i hemmet, säger Trifa Chireh.

Yrke

Månadslön

Så mycket förlorar den som arbetar deltid i 8 år (före skatt) i framtida pension

Kompenserande eget pensionssparande per månad under 8 år för att inte förlora summan i kolumnen till vänster.

Undersköterska

29 500 kr

192 499 kr

1 579 kr

Lärare

37 000 kr

241 439 kr

1 986 kr

ST-läkare

48 000 kr

549 924 kr

4 026 kr

Tabellen visar på hur mycket familjen behöver spara per månad för att kompensera för de minskade pensionsavsättningarna till den i familjen som jobbar deltid. Vi har räknat på att deltidsarbetet pågått under 8 år och att den ena föräldern är arbetar 75 procent efter föräldraledigheten, tills yngsta barnet fyller 8 år och därefter återgår till heltidsarbete. Exempelpersonen är 30 år och född 1992 och har en premiebestämd tjänstepension. Har ett barn. Hen börjar arbeta vid 25 år och går i pension vid 67 år. Har kollektivavtalad tjänstepension via sin arbetsgivare. Att bortfallet i detta fall med inkomst på 48 000 kr blir så stort beror på att ITP ger 30% vid inkomst över 7,5 Ibb, samtidigt får man avsatt till allmän pension upp till 8,07 Ibb. Man tappar alltså båda delarna.

 -Att det idag endast är 10 procent som sätter av pengar till den som arbetar hemma, enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört, tror jag i huvudsak beror på okunskap. Dels förstår man inte hur bara några års hemarbete påverkar pensionen, dels tror jag inte att man känner till kompensationssparandet, säger Trifa Chireh.

Så här kan familjer jämna ut skillnaderna i pensionskapital:

Pension: Om ni är gifta: ge bort premiepensionen till den som arbetar deltid som är den mindre delen av den allmänna pensionen på 2,5 % av inkomsten. Det är ett enkelt sätt att föra över pengar till sin maka utan att behöva sätta av pengar här och nu, skönt för ett hushåll just nu med tajt ekonomi som vill kompensera sin partner. Det går till exempel att ge bort premiepensionen under de år då någon arbetar deltid. 

  • Privatpension: För att kompensera den som förlorar värdefull tjänstepension under föräldraledighet och deltidsarbete bör man spara privat. Se dock till att skriva att skriva ett äktenskapsförord och göra sparandet till enskild egendom. Vid en eventuell separation delas privatpensionen mellan makarna men inte tjänstepensionen. Även en ISK/Kapitalförsäkring delas mellan makarna om den inte är enskild egendom.

Har du inkomst över ca 48 000kr så kan du själv se till och kompensera utebliven pensionsinsättning via en löneväxling som är att växla befintlig lön, löneökning eller bonus mot en större avsättning till pensionen. 

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar bland 1024 föräldrar i åldern 20–60 år med hemmavarande barn. Frågorna som ställdes var: Sparar ni extra pension till den som är hemma med barnet/barnen mest? Har ni planerat för något sparande till barnet/barnen.

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom Länsförsäkringar, telefon 073 – 094 28 52
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

Bilder

Om

LänsförsäkringarFölj Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Dagens räntesmocka slår hårt mot pensionärerna24.11.2022 10:37:16 CET | Pressmeddelande

För en stund sedan meddelade Riksbanken en höjning av räntan med ytterligare 75 punkter. Det kommer givetvis att slå igenom på bolåneräntorna, som lär bli ännu högre. – Tillsammans med höga elpriser, dyrare matkasse och höga drivmedelspriser gör det att ett vanligt pensionärshushåll kan behöva hantera en ekonomisk smäll 2023 jämfört med för bara två år sedan säger, Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Jobba efter 65 – så mycket mer per månad får du22.11.2022 08:05:00 CET | Pressmeddelande

Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket du tjänar på att fortsätta arbeta jämfört med om du går i pension. Utöver den aktuella skattesänkningen som förmedlades i regeringens budgetproposition, bidrar även inkomsten till pensionen. -Tillsammans kan det bli ett rejält tillskott i plånboken för den som orkar och kan fortsätta arbeta, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Myskvällen större inflationstjuv än krogkvällen15.11.2022 07:45:00 CET | Pressmeddelande

Inflationen påverkar oss alla, men olika beroende på vad du väljer att lägga dina pengar på. Länsförsäkringar har jämfört två typhushåll med olika konsumtionsmönster och räknat ut deras respektive ”inflationskorg.” Vi har tittat på familjen ”mysiga hemmakvällar” och familjen ”shopping och uteliv” för att se hur inflationen påverkar dem genom deras konsumtion av produkter och tjänster. Hur och på vad vi spenderar våra pengar gör att den påverkar oss olika mycket. SE GRAF PÅ INFLATIONEN FÖR DE OLIKA FAMILJERNA I BILAGA