Volkswagen Personbilar

Johan Kristoffersson vann i premiären

Dela

Försvarande världsmästarna Johan Kristoffersson och PSRX Volkswagen Sweden började den nya säsongen i FIA World Rallycross på samma sätt som de avslutade den förra – med seger.

Johan Kristoffersson firade med maximala poäng i Barcelona.
Johan Kristoffersson firade med maximala poäng i Barcelona.


   

Johans team-kollega och medtävlare i Volkswagen Polo R Supercar Petter Solberg, som gjorde sin 50:e start i World RX i Barcelona, var snabbast hela helgen. Men en krock i första kurvan i finalen förpassade den trefaldige FIA World Champion in i däcktravarna och längst ned i fältet.

Tävlingsledningen inledde en undersökning av händelsen och Mattias Ekström blev senare diskvalificerad.

Med Johans maximala poäng från finalen och med Petter på femte plats gav paret teamet mycket att glädja sig åt eftersom de därmed leder förarmästerskapet och teammästerskapet efter den första av säsongens tolv race.

Öppningsdagen av 2018 års mästerskap bjöd på grå himmel och kraftigt regn som gjorde Catalunya-banan glashal. Men man vinner inte en världsmästartitel om man inte finner snabbaste vägen genom leran och Petter tog ledningen på lördag kväll.

På söndagen sken solen åter och förarna i PSRX Volkswagen Sweden gjorde det mesta av det i den första semifinalen. Från pole position gjorde Petter ett perfekt race och hade två gånger de snabbaste varvtiderna. Johan missade i första kurvan men kom tillbaka och kunde storma förbi Andreas Bakkerud efter ett fantastiskt jokervarv.

Sedan kom finalen och Petters incident i första kurvan, och till slut Johans första seger på Catalunya-Barcelona

Förarna

Johan Kristoffersson      Q1     Q2     Q3     Q4     OA     SF   F

                                            3       5       4       3       3         2     1

Petter Solberg                 Q1     Q2     Q3     Q4     OA     SF     F                  

                                          2       1       1         2       1       1       5

Johan Kristoffersson, Sverige, startnummer 1:

- Det var verkligen en tuff början på det nya året, så att ta hem segern gör mig mycket glad.

- Det var en hård match och en tuff weekend. Att starta med en ny bil under de här förhållandena (på lördag) var verkligen svårt, vi hade så dåligt grepp genom hela varvet. Som Petter sade, det var en dag då man bara försökte överleva och att få med båda PSRX Volkswagen Sweden Polos i topp tre var ett gott betyg åt teamet för vad de gjort under vintern.

- Semifinalen gick bra och gav oss ett bra resultat och en bra startposition i finalen. Jag beklagar det som hände Petter i första kurvan, det är tufft. Och, som jag sade, det har varit en tuff weekend men vi kom hem med poäng och det är vad som räknas i slutet av säsongen.

Petter Solberg Norge startnummer 11:

- Vad kan man säga? Jag är mycket ledsen för vad som hände i finalen. Fram till sista racet gick allt perfekt för mig. Jag hade den perfekta weekenden. Förhållandena var fruktansvärda i går (lördag). Sébastien Loeb och jag har tävlat i några hemska regn och fruktansvärda förhållanden i mästerskapet i rally-VM men ingen av oss har varit med om något liknande. Det var en dag att bara överleva!

- Vi kom tillbaka i dag och kvalen gick bra och jag hade kontroll över semifinalen och kom till finalen efter en bra körning. Och sedan kom vi till första kurvan!

- Det jag är glad över är sättet som teamet jobbat i helgen och hur mekanikerna och alla andra samarbetat för att göra bilen så bra. Johan gav oss ett fint resultat och jag gläds med honom. Vi är etta och tvåa i mästerskapet och leder teammästerskapet dessutom. Så vi tar farten med oss och går vidare härifrån.

- Innan jag slutar vill jag säga ett stort tack till alla fans som kom – särskilt de som kom i regnet i går. De här rallycrossfansen, de är riktiga fans och några av dem är de bästa i världen.

Pernilla Solberg, teamledare för PSRX Volkswagen Sweden:

- Vi leder båda mästerskapen, och Johan vann för första gången på den här banan och det är ett fantastiskt resultat. Men vi är så besvikna för Petters skull. Han körde briljant i regnet i går och kontrollerade allt så bra idag. Han förtjänade mer än det som hände i finalen. Men domarna har sagt sitt och det finns inget mer att tillägga.

- Som jag sade, vi ser till det positiva och att ha båda Volkswagen Polo R Supercars i täten hela vägen under helgen är fantastiska nyheter för hela teamet.

- Ärligt talat, vi har jobbat så hårt sedan Sydafrika i slutet av förra året och jag vill tacka Monster Energy, Volkswagen Sweden, Jost Capito (Volkswagen R direktör) och alla våra högt värderade sponsorer.

- Och naturligtvis, jag kan inte sluta utan att nämna Sven Smeets och alla i Volkswagen Motorsport för det arbete de lagt ned. De killarna gav oss en riktigt snabb bil den här helgen.

Resultat:

1 Johan Kristoffersson                         4 m 36,568 sekunder

2 Sébastien Loeb                                  4 m 37,783 s

3 Andreas Bakkerud                             4 m 38,957 s

4 Niclas Grönholm                                4 m 43,667 s

5 Petter Solberg                                    4 m 47,832 s

6 Mattias Ekström                                 4 m 36,039 s                                         

Förarmästerskapet:

1 Kristoffersson                                     27 poäng

2 Solberg                                                24 poäng

3 Bakkerud                                             20 poäng

4 Ekström                                                19 poäng

5 Grönholm                                            18 poäng

6 Timmy Hansen                                  16 poäng

Teammästerskapet:

1 PSRX Volkswagen Sweden            51 poäng

2 EKS Audi Sport                                  39 poäng

3 Team Peugeot Total                          30 poäng  

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Kristoffersson firade med maximala poäng i Barcelona.
Johan Kristoffersson firade med maximala poäng i Barcelona.
Ladda ned bild
Petter och Johan var i en klass för sig på Catalunya-banan.
Petter och Johan var i en klass för sig på Catalunya-banan.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum