Dramaten

Johan Rockström och Sanna Sundqvist möts i en iscensatt föreläsning om vår stund på jorden

Dela
Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Det är frågor som Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, vill besvara i en ny Performance Lecture som nu sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. Den 21 november är det premiär för Om vår stund på jorden. Skådespelaren Sanna Sundqvist medverkar och för regi står Ada Berger.
Sanna Sundqvist, Johan Rockström. Foto Jacob Bengtsson.
Sanna Sundqvist, Johan Rockström. Foto Jacob Bengtsson.

Våra senaste vetenskapliga rön om vår värld och vår planet utgör ett drama om katastrofala risker och stora transformationer, om svidande besked och jakten på ljuset i tunneln. Den goda nyheten? Det är inte nattsvart och dessutom, ljuset utgör löftet om en modernare, rättvisare och mer attraktiv framtid. Denna vetenskapliga berättelse gör sig nog allra bäst på en teaterscen, säger Johan Rockström.

Den iscensatta föreläsningen handlar om varför planeten befinner sig i ett akut nödläge – och hur vi omedelbart måste hitta en ny riktning för att inte den globala  uppvärmningen och förlusten av biologisk mångfald ska ändra förutsättningarna för allt liv på jorden. Det blir mörkt, jobbigt och möjligen lite hoppfullt utlovar de medverkande.

För några år sedan hörde jag Johan Rockströms sommarprat. Han kallade då klimatfrågan "världens viktigaste berättelse". Så nu, när jag fått äran att samarbeta med Johan är mitt fokus att undersöka hur man berättar om det allra viktigaste. Vi lider ju ingen brist på information om klimatkrisen, men det är som om den inte når hela vägen in. Jag funderar mycket på vad som ligger i vägen, hur våra försvar ser ut, hur den inre dialogen går. Ja, jag söker helt enkelt efter bästa möjliga sändningsfrekvens, säger regissör Ada Berger.

De nya beslutet från regeringen om att öka maxantal till 300 personer vid publika evenemang gör att Dramaten nu släppt upp fler biljetter till försäljning.

Om Johan Rockström
Johan Rockström är en global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Han har utnämnts till miljömäktigast i Sverige två gånger, är ledamot i flera vetenskapliga akademier, har varit chef för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre och är nu chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Rockström har skrivit flera böcker och varit såväl sommar- som vinterpratare i P1.

Om Ada Berger
Ada Berger är konstnärlig ledare för Unga Dramaten och regissör. Just nu aktuell med succéföreställningen Liv Strömquist tänker på sig själv. Hon har varit verksam som regissör och dramatiker på bland annat Radioteatern, Uppsala Stadsteater och Malmö Stadsteater. Hon har arbetat på Sveriges Radio P3 med humorprogram som Hej domstol och Morgonpasset, samt varit konstnärlig ledare för Unga teatern, en barn- och ungdomsscen på Malmö Stadsteater.

Om Sanna Sundqvist
Sanna Sundqvist är skådespelare och tillhör Dramatens fasta ensemble. Där har hon bland annat har spelat i pjäserna Liv Strömquist tänker på dig!, Det blåser på månen, Oidipus/Antigone, Här kommer alla känslorna på en och samma gång och nu senast i Liv Strömquist tänker på sig själv.

Om Performance Lecture
Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Prize Museum och Dramaten& tillsammans sätter upp en serie iscensatta föreläsningar, Performance Lectures. Formatet Performance Lecture, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, tar avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar, professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla, ekonomiprofessor Micael Dahlen om lycka och filosofiprofessor Åsa Wikforss om sanning.

Ges inom ramen för Dramaten& i samarbete med Nobel Prize Museum (Nobelprismuseet).

Performance Lecture: Om vår stund på jorden med Johan Rockström, premiär 21 november, Stora scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sanna Sundqvist, Johan Rockström. Foto Jacob Bengtsson.
Sanna Sundqvist, Johan Rockström. Foto Jacob Bengtsson.
Ladda ned bild
Johan Rockström. Foto Jacob Bengtsson.
Johan Rockström. Foto Jacob Bengtsson.
Ladda ned bild
Sanna Sundqvist, Johan Rockström. Foto Jacob Bengtsson.
Sanna Sundqvist, Johan Rockström. Foto Jacob Bengtsson.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

Young People from all over the World Write to the Future2.4.2024 11:58:17 CEST | Pressmeddelande

The play 77 Messages to the Future is based on stories by young people from all over the world who, from different angles, describe how it feels to be young and to know that we are in the middle of a climate crisis. To choreography and music, these stories are now woven together into a play. Jacob Hirdwall has written the script and will also direct. World premiere at The Royal Dramatic Theatre in Stockholm, Sweden, April 25.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye