Spendrups Bryggeri AB

Johan Skofteröd gör Sveriges Bästa Gin & Tonic

Dela

På pappret är Gin & Tonic en enkel drink med få ingredienser. Trots det är det svårt att få den perfekt. I lördags avgjordes för andra året i rad Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Efter finalen med nio finalister står det nu klart att Johan Skofteröds Gin & Tonic är bäst i Sverige.

I finalen skulle deltagarna imponera på juryn med två varianter av Gin & Tonic. Drinkarna skulle ha Schweppes klassiska tonic eller Schweppes Premium Mixer Tonic som bas. Den som lyckades bäst med detta var Johan Skofteröd, som arbetar som skolchef i Stockholm.

”Temat på mina drinkar är skogens skafferi – från storstadspuls till naturen. Min första drink, blandad på Schweppes Indian Tonic, heter På myren – och är en hyllning till min fru som är från Norrland. Jag använde en grankvist och några hjortron som garnityr. Enkelt men vackert. Min andra drink heter Under äppelträdet – med harsyra, äppelextrakt och Schweppes Premium Mixer Rosépeppar, som ger en god pepprighet till GT:n.” säger en lycklig Johan Skofteröd, vinnare i Sveriges Bäst Gin & Tonic 2016.

”Konkurrensen var stenhård. Juryn var extra imponerade över hur finalisterna under tidspress lyckats mixa så roliga och annorlunda varianter på en så klassisk drink som Gin & Tonic”, säger Pelle Tamleht, krogrecensent och juryns ordförande. I juryn fanns även Therese Hädinggård, bartender, Axel Spendrup från Spendrups Bryggeri och Greta Thurfjell, redaktör och GT-fantast.

Efter noga överläggning löd vinnarmotiveringen:

”Med imponerande teknik och proffsigt handlag mixade årets vinnare två drinkar med ett kärleksfullt och väl avvägt tema. Såväl smaker som utseende var i harmoni och visade på trofasthet till den klassiska Gin & Tonicen. Krispiga, läskande och friska”.

För att göra den perfekta drinken krävs finess, kreativitet och fingertoppskänsla. När det kommer till Gin & Tonic så har Johan tre tips på hur du kan uppgradera drinken.

1.   Se till att både ginen och tonicen är kylda innan du börjar preppa.

2. Experimentera genom att använda flera olika ginsorter .

3. Våga testa nytt – det är lätt hänt att mixa drinkarna du redan kan, men då utvecklas du inte!

Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic genomförs varje år med syfte att lyfta fram skickliga bartenders och amatörer som älskar att leta efter nya sätt att utveckla den kanske mest klassiska drinken av alla: Gin & Tonic.

”På drinkfronten har vi under de senaste åren märkt av ett ökat intresse att utveckla nya spännande smakkombinationer. Med Schweppes breda utbud av mixers finns det alltid ett alternativ för den perfekta drinken – både med och utan alkohol.” säger Anna-Stina Hallberg , marknadschef för Schweppes på Spendrups.

För att inspireras ytterligare kan den som vill besöka www.drinkgeneratorn.se - där 100-tals spännande drinkrecept finns samlade.

Fyra snabba med vinnaren av Sveriges bästa GT, Johan Skofteröd:

– Johan, standardfrågan – hur känns det?

”Jag är både glad och förvånad! När jag såg hur många erfarna bartenders som var med i finalen kände jag att mina chanser sjönk markant. Jag har lärt mig massor i dag, och redan det är en stor vinst för en GT-fantast som jag själv. Och att då dessutom vinna Sveriges Bästa Gin & Tonic känns fantastiskt!”

– Hur tänkte du när du tog fram dina två Schweppesdrinkar?

”Jag bor mitt i Stockholm– och ibland är det skönt att ta sig ut till naturen. När jag utformade mina drinkar så ville jag ha ett tema som hyllade vår svenska natur – men som också smakade gott.”

- När dricker du helst en GT?

”På en middag med mina bästa vänner eller med min familj. I goda vänners lag helt enkelt.”

- Hur får du inspiration till nya drinkar?

”Jag sportfiskar en hel del och får ofta inspiration från skog och natur.” 


Johan Skofteröds drinkrecept finns bifogade med utförliga beskrivningar, samt bilder på www.drinkgeneratorn.se .

 

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Emma Lind, PR-konsult, Kelly and Pling

emma.l@kellyandpling.com, 073 ­ 553 72 82

 

Anna-Stina Hallberg, marknadschef alkoholfritt, Spendrups

Anna-stina.hallberg@spendrups.se, 070 ­ 202 92 17

 

Rose-Marie Hertzman, presschef, Spendrups

Rose-marie.hertzman@spendrups.se, 070 ­ 283 02 75

 

Schweppes har tillverkat tonic sedan 1870

Tonic uppfanns under 1600-talet av indianer i Peru som medicin mot malaria. Huvudingrediensen var kinin – 
 bark från quiquinaträdet eller kinabark – kryddan som smaksätter tonicen. När britterna koloniserade landet under 1800-talet började man blanda ut tonicen med socker, vatten och gin, som i sin tur resulterade i en drink som kallas Gin & Tonic. År 1871 var Schweppes först i världen med att kolsyra tonic. Schweppes har arrangerat Sveriges Bästa Gin & Tonic sedan 2015 med syfte att lyfta fram skickliga bartenders och amatörer som älskar att leta efter nya sätt att utveckla den kanske mest klassiska drinken av alla: Gin & Tonic.

På myren

Ingredienser:

• Schweppes Indian Tonic

• 5 cl gin 


• 1cl hjortronlikör 


• 1 tsk granskottssirap

• Grankvist

• Hjortron

• Isbitar

Gör så här:

Fyll ett kupglas på fot med is. Rör om isen med en sked för att kyla glaset. Blanda gin, hjortronlikör och granskottssirap i ett blandglas. Rör om med sked tillsammans med ett par isbitar. Häll av eventuellt smält­ vatten från isen i drinkglaset och fyll på med is så att det är helt fullt. Häll över drinkblandningen från blandglaset till drinkglaset. Fyll upp med tre gånger så mycket Schweppes Indian Tonic som gin. Garnera med en grankvist och några hjortron. Granskottssirap är enkelt att göra själv, men går även att hitta i väl­ sorterade livsmedelsbutiker.

Under äppelträdet

Ingredienser:

• Schweppes Premium Mixers Rosépeppar

• 5 cl gin 


• 7-8 blad harsyra 


• 3 droppar äppelextrakt

• Tre tunna äppelskivor

Gör så här:

Fyll ett smalt highballglas med is. Rör om isen med en sked för att kyla glaset. Krama harsyra försiktigt i ena handflatan, smäll till den med andra handen. Töm drinkglaset på is och lägg harsyran i botten. Häll i gin och tre droppar äppelextrakt (använd med fördel en pipett) och lägg i två isbitar. Håll för glaset med en servett och rör skeden upp och ned i botten så att isbitarna slår mot harsyran några gånger. Fyll upp med Schweppes Premium Mixers Rosépeppar. Skiva tre äppelskivor tunt och lägg i glaset. Dra den tredje äppelskivan runt glaskanten. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 950 medarbetare och omsätter cirka 3,3 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Spendrups går med i plastinitiativ4.9.2018 12:32Pressmeddelande

En av de stora globala hållbarhetsutmaningarna är hanteringen av plast och krafttag tas runtom i världen för att begränsa plastavfallet och öka återvinningen. EU lanserade i januari 2018 en strategi för plast. I Sverige har Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF, startat ett initiativ med målet att de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av producentansvarsförordningen, ska gå att materialutnyttja senast år 2022. Detta har Spendrups nu anslutit sig till, tillsammans med andra ledande aktörer i livsmedelsbranschen.

Vinnarna är korade: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2018 görs av bartendern Mihail Mihaylov och utbildningsledaren Christoffer Ek. Här är recepten!1.9.2018 18:47Pressmeddelande

Idag avgjordes Schweppes prestigefulla tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. I finalen där tre smaksäkra hemmamixare och tre professionella bartenders gjorde upp står det nu klart att bartendern Mihail Mihaylov från Stockholm och utbildningsledaren Christoffer Ek från Växjö gör landets bästa Gin & Tonics. I år var det de mest originaltrogna bidragen som hade störst framgång hos juryn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum