DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Jonas Helgesson – kul kille, men ganska tråkig

Dela

- Är du pappa? Hur gick det till? En sådan idiotisk kommentar får bara den som alltid blir sedd som ”något annat” och inte som en människa. Nytt avsnitt av podden Hur tänkte ni nu? från DHR.

Det kräver sin människa att kunna vända sådant till humor och orka att gå vidare utan att tappa livsglädjen.

Om detta att leva i en vardag, att bli sedd som ”onormal”, att hitta strategier för att slippa kriga varje dag mot negativa attityder och dumhet pratar vi med Jonas Helgesson, författare, föreläsare och ståuppkomiker.

Vi pratar om det som verkar självklart – att tanka bilen eller besöka företagshälsan – och att vardagen är en ständig mental utmaning för den som använder rullstol eller har en kropp som inte beter sig som andras. Små förändringar i vardagen (en trasig hiss, snö eller en otillgänglig uteservering) – det är svårt att känslomässigt förstå hur mentalt utmattande det är att ständigt ha sin radar på för att skanna av omgivningen.

- Jag använder humor för att överleva, säger Jonas Helgesson. Den gör det enklare att ta fram det absurda, får jag publiken att skratta blir det enklarare att förstå min vardag. För jag är ju en vanlig, ganska tråkig kille med villa och Volvo och så har jag den här skadan som gör att min kropp beter sig annorlunda.

Länk till podden:

https://soundcloud.com/user-152045771/kul-kille-men-ganska-trakig?si=e772f6cfa81d4332bf7ce54f3ce26f7a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Om podden ”Hur tänkte ni nu?”

Det ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar, just det lyfter Karolina och Janna fram i sin podd. Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och – ja, det mesta.

Karolina Celinska gillar att titta på fantasyserier, hejar på Hammarby och reser gärna låååångt bort. Till vardags är hon rättighetspolitisk samordnare på DHR.

Janna Olzon är en åldersneurotisk cyklist med kolonistuga, men också kommunikatör på DHR.

Vill du intervjua Janna eller Karolina angående podden? Vg kontakta dem på 076 – 837 80 34 (Karolina) eller 070 - 384 80 31 (Janna) .

Några av titlarna på tidigare podd-avsnitt: ”Smitta varandra med skratt!” (om mental hälsa under coronakrisen), ”Kan coronakarusellen skapa ett empatiskt minne? (om den gemensamma upplevelsen av instängdhet under pandemin), ”Någon jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap” (om att vinna fördelar med hjälp av sin funktionsnedsättning), ”Gå eller rulla, alla kan knulla” (om sexualitet och funktionsnedsättning), ”Från skallmätning till duschmätning” (om kraven för att få personlig assistans) och ”Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?” (om uttryck och begrepp i funktionshindervärlden).

Nyckelord

Kontakter

Karolina Celinska, 076 – 837 80 34
Janna Olzon, 070 - 384 80 31
Lena Malmberg 08-685 80 38

Bilder

Länkar

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

 

 

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00
 
https://dhr.se/

DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum